Ако гаджето ми ме тормози?

Ако гаджето ми ме тормози?

Кога гаджето ви показва искрени чувства и кога действията му са знак, че връзката ви е токсична, а може би дори опасна? Ето как да разбереш кое е окей и кое не.

1. Това, че имаш гадже не означава, че трябва непрекъснато да си с него.

Имаш право да правиш планове за излизане, пътувания и време за себе си, в което да бъдеш с приятели или сама. Това е напълно окей. Не е окей той да ти се сърди и да прави сцени, че не си го включила в плановете си, нито пък ако излезеш без него, нон-стоп да ти звъни или да ти пише.

2. В една здравословна връзка няма място за ултиматуми.

Заплахи от типа “ако не се съберем отново или ако не направиш това или онова за мен, ще се самоубия” са знак, че човекът, с когото си, се опитва да те манипулира и изнудва само и само да стане неговото.

3. Гаджето ти непрекъснато те ревнува или те обвинява, че му изневеряваш, без да има повод за това.

Не е честно да поставя под съмнение отношенията ви без причина.

4. “Докажи ми, че ме обичаш.” – тази реплика е подобна на това, което казахме за ултиматумите.

5. Казахме и че е нормално и здравословно да прекарваш време с приятелите си или сама, без да се чувстваш виновна за това.

Ако той първо ти каже, че няма проблем да излезеш на кафе без него, а след това “изненадващо” се появи на твоята среща с приятелки с букет цветя – това не е признак колко много те обича и иска да е с теб, а знак, че се опитва да те контролира и не ти дава да дишаш спокойно. Ако непрекъснато се чувстваш нащрек, ако за всяко твое действие и желание се страхуваш какво ще каже той…, помисли добре дали искаш да продължаваш тази нездравословна връзка.

6. Стигаме до едно голямо НЕ.

Освен право на лично време и срещи с приятели, имаш право и на лично пространство. Това означава, че той няма право да ти рови в нещата, да ти чете съобщенията в телефона или да влиза в профила ти във Фейсбук. Личните вещи, личните профили, личните съобщения са си само за теб. Това не означава, че криеш нещо от него. Прекрачването на тези граници е недопустимо и не трябва да правиш компромис. Ако някой не уважава личното ти пространство, той не те уважава и теб самата.

7. Освен на лично пространство, всеки човек има право и на лично достойнство.

Какво означава това? Независимо какво прави гаджето ти за теб – дали се грижи да си добре, дали ти подарява подаръци, дали ти помага и така нататък, това не му дава право да се държи с теб като с негова собственост. “Ако искаш да те возя в колата и да ти купувам нови дрехи, ще ме слушаш.” Чуете ли подобна реплика към вас или към ваша приятелка, трябва да знаете, че това е сигурен знак за отровна и дори опасна връзка. Двама души са заедно, защото се обичат и се уважават, а не защото единият иска да контролира другия. Знаем, че понякога отстрани е лесно да разпознаем кога нещата не са наред, но отвътре не е така. “Той прави толкова много за мен, аз трябва да съм му благодарна” е реплика, която много жени и момичета си казват, за да оправдаят унизителното отношение към тях. Колкото по-дълго сте във връзка, в която партньорът ви непрекъснато ви подценява, обижда, пренебрегва и критикува, толкова по-ниско самочувствие ще имате. И ще си казвате неща като “кой друг ще ме хареса”, “за нищо не ставам”, “аз съм си виновна”, “за мое добро е” и подобни. Не, не е за твое добро, когато някой непрекъснато ти натяква, че нещо в теб не е наред.

8. Когато сте с други хора, той е най-милият и добър човек на света.

Когато сте сами – не е. Резултатът е, че момичетата и жените в такива връзки започват да мислят, че виновните са те, “щом с другите се държи нормално, а с мен не, сигурно аз съм причината.” Ако сте във връзка, в която страдате физически и емоционално и партньорът ви ви наранява, трябва да си тръгнете. Независимо, че той е добър човек според колегите, приятелите, роднините и познатите ви. Ако не е добър човек с вас, не е вашият човек.

Момичета, дано не сте разпознали някои от тези симптоми на токсична връзка за вашите отношения. Или на приятелките ви. Знаете, че винаги може да ни пишете и ще се опитаме да ви помогнем или да ви насочим към специалист, с който да обсъдите проблема си.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg