Алкохол и опиати - как ни влияят?

Алкохол и опиати – как ни влияят?

Ако ви се струва странно и се чудите какво има да ви говорим, то нека първо кажем, че под влиянието на алкохол или опиати хората имат тенденция да поемат рискове, които обикновено не биха, включително и опасен секс.

Алкохол и опиати – как ни влияят?

Ами няма само един сценарий на това как биха повлияли тези субстанции на тялото ви. Някои губят желание и дори възможност за секс, други път свалят задръжките и желанието за секс се увеличава. Някои стават супер весели, други агресивни.

Поведението на момчетата може да бъде драстично повлияно от алкохола. Изследвания показват, че при по-голяма консумация, алкохолът намалява произвеждането на тестостерон при мъжете. И тъй като тестостеронът е от голямо значение за възбудата на момчето, то алкохолът има вредни ефекти върху мъжката сексуална активност. Например, момчето може въобще да не достигне до възбуда или пък да намали удоволствието от оргазъм или пък въобще да му е супер трудно да достигне до него.

Освен физиологически, алкохолът влияе и психологически в сексуалното поведение на хората. Често алкохолът може да накара момичетата и момчетата да се отпуснат, да се почувстват по- смели иии да бъдат и по-безотговорни. Каквито не биха били, ако не биха пили.

В България, алкохолът е позволено да се консумира, когато навършиш 18. Наркотиците са забранени. Но знаем, че повечето не чакате да станете на 18, за да отпиете първата чаша, нито пък нелегалността на някои субстанции ви спира.

Да, няма нищо лошо в това преди 18 да опитате чаша вино или каквото там искате. Случва се и да се попрекали, сигурна съм, че и на повечето ви родители се е случвало. Не искаме да ви четем конско, че сте пили преди 18. Искаме просто да ви кажем, че смесването на алкохол, други субстанции и секс, може да повлияе негативно на вашето сексуално здраве или като цяло на здравето ви. Че по въздействието им може да направите неща, за които на сутринта да съжалявате. Дори да се нараните или да си има тежки последствия.

Кои са основните рискове при смесване на алкохол и секс или други опиати и секс?

  • Забравяте да използвате предпазни мерки, като презервативи или пък си казвате „все тая“. Небезопасния секс може да доведе до нежелана бременност или сексуално предавани инфекции.
  • Дори и да сложите презерватив, под влиянието на алкохол или нещо друго, не може да контролирате много действията си и може да скъсате презерватива без дори да разберете, че е станало.
  • Може да нямате много спомени какво точно се е случвало.
  • По-често срещано е при момичетата, че не могат да изразят ако нещо не им харесва. И не, не искат да го направят.
  • За съжаление има и вероятност да сте до толкова интоксикирани, че дори да не разберете какво се случва или да нямате възможност да се защитите от някой, който иска да се възползва от вас.

Както сме казвали милиони пъти, сексът е нещо много хубаво и интимно. И винаги, ама винаги, трябва да се прави ако и ДВАМАТА човека са съгласни. Сексуалното насилие никога не е оправдано, било то под влияние на алкохол или други субстанции.

Няколко начина да се защитите

Имаме няколко генерални съвета, които може да ви помогнат да избегнете потенциално опасни ситуации:

  1. Можете да се контролирате. Ако вече пиете, то не е нужно да се наливате до безкрай. Спокойно, няма да свърши. И друг път ще има алкохол. Ако започвате да се замайвате, просто спрете. Минете на вода или друго безалкохолно. Дайте си време да изтрезнеете още сега. За да сте в час, да сте адекватни ида имате контрол на ситуациите.
  2. Уверете се, че сте сред хора, на които имате доверие, които няма да ви оказват натиск да правите неща, които ви застрашават по някакъв начин или които не искате да правите.
  3. Ако си тръгнете от парти с някого, то кажете на приятел/приятелка с кого тръгвате и къде отивате. И че ще пишете или ще се обадите като се приберете безопасно и навреме. Вземете телефона на този някого и го дайте на приятелката или приятеля си.
  4. Ако водите сексуален живот или смятате скоро да го правите, винаги носете презервативи с вас. И никога не правете секс без презерватив. Сексът няма да избяга. Важното е да запазите здравето си!

Останете здрави, бъдете разумни и се информирайте.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg