Да го/я поканя ли на първа среща?

„Как да разбера дали обектът на моите желанията ме харесва? Ами ако не ме – какво правя. Ами ако да? Още не съм сигурна кой от двата отговора е по-страшен.” Спокойно никой не страшен. Всички сме получавали и да-та, и не-та. И нищо ни няма.

Значи, харесваш си някого. Или дори сте влюбен или влюбена. Най-нормалното нещо е да искаш да разбереш дали той или тя също те харесва. Но как?

Това не е точна наука. И няма закони и теореми. С loveguide, от опит знаем, че обикновено трябва да слушаш чувстват си. Но ако се съмняваш, или не смееш да им се довериш, трябва да си смел. За да не се чудиш после какво си пропуснал в този живот.

Опитай се да намериш удобна възможност да поговориш с въпросния човек. Ако имате общи приятели, може да ги помолиш те да ви организират нещо заедно. Можеш и да изпратиш съобщение или да се опиташ да поговорите в някой чат.

Но ако не отговоря, не досаждай. Ако забележиш, че дори се опитва да те избягва, много е вероятно да не изпитва същото.

Не забравяй обаче, че това си е труден пъзел: някой може да се държи дистанцирано, макар наистина да е привлечен към теб, а причината може да бъде в това, че не знае какво да прави с чувствата си! А може би си мисли, че колкото и да иска, не бива да отговаря на опитите ти за сближаване. Затова не бързай да си мислиш, че ако не откликне веднага, значи не проявява интерес към теб.

Някои момчета си мислят, че ако не спират да досаждат, накрая тя ще се поддаде на ухажването. Момчета, може да сте чували, че ако момичето каже ‚не‘ или дори ако се разстрои и ядоса, не бива да спирате дотам. Голяма грешка! Ако обектът на ухажването ви реагира по такъв начин, значи просто го тормозите.

При положение, че сте чули ясно „не“, трябва да се съобразите с това! Отдръпнете се и продължете напред. Момичета, това важи и за вас.

Това е лошият сценарий. В добрия, твоят човек откликва на чувстват ти. Разбираш, че той или тя също те харесва.

Супер. Време е за първата среща. Не само момчетата канят, може и обратното – няма нищо лошо в това, напротив, чудесно е.

Когато планираш срещата, първо трябва да разбереш какво обича въпросният човек – филми или някакви състезания, музеи, разходки, танци. И оттам натъка вече е лесно.

Или пък, ако още нямаш такава информация, намери приятно и тихо място, удобно и за двама ви, където ще можете да поговорите на спокойствие.

Не забравяй, че не е нужно да се стремиш към лукс или да харчиш много пари на срещата. Може просто да се видите на кафе и после да се разходите.

Успех. Ще се справите.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg