Секс за първи път – кога?

Един от най-често задаваните въпроси – кога ТРЯБВА да започна да правя секс. Няма трябва! Единствено и само ти можеш да прецениш дали си готов или готова. Ти най-добре знаеш дали АМА НАИСТИНА го искаш или не. Много е тъпо да се влияеш от чуждото мнение, защото другите вече се хвалят или гаджето ти настоява. Всеки по-голям ще сподели, че истински готино е когато ти си сигурен или сигурна.

Като цяло това наистина си е важно събитие, все пак първият секс. Повечето хора винаги го помнят, и за да бъде приятен спомен, от който да не ви става срамно или неприятно – трябва си известно старание. За момчетата и особено за момичетата атмосферата е много важна! Да е някъде, където няма кой да ви безпокои, това може да е много смущаващо. Важно е да ви е комфортно, атмосферата да е приятна но най-най- важното е партньорът. Трябва да е някой, с когото ви е спокойно. Бъдете внимателни един към друг, говорете си нежни, мили и възбуждащи неща. Така ще увеличите шанса първият път да е еднакво добър и за двама ви.

Открийте заедно местата, които са ви най-приятни, по своето и по тялото на партньора. Не се впускайте в основното действие веднага. Поиграйте си, така че и двамата да се възбудите. Когато момичето е възбудено, вагината й се овлажнява, а това е много важно, защото в противен случай ще я боли. А и за момчето преживяването ще е много по-добро.

Между другото за три-четвърти от всички младежи нещата се случват така: целуване, галене под дрехите, взаимна мастурбация, галене без дрехи и накрая – проникване.

А след като сте се поцелували и понатискали известно време, може и да решиш, че не ти се прави секс. В никаквъ случай не игнорирай чувствата си. Винаги може да спрете, независимо какво казва партньорът ти и докъде сте стигнали. Дори вече да сте чисто голи, ако не ти се прави секс тук и сега, наистина недей. Прави нещата според собствения си ритъм. Но ако казваш ‘не’, а в същото време – не спираш да докосваш и целуваш другия, може да го объркаш. Кажи и покажи това, което искаш.

Помни, че сексът не е единствено за твое удоволствие. Мисли и за партньора си. Ако е нервен опитай и се постарай да го/я окуражиш с нежни думи. Може би партньорът ти се притеснява да се съблече пред теб – направи комплимент, това много ще помогне. А ако усетиш, че не иска да продължава, съобрази се с това, преживяването изобщо не е хубаво ако единия не се чувства окей!

Между другото нормално е първият път да НЕ знаете какво точно да правите. Добър съвет е да следиш реакциите на партньора – Дали насочва ръцете ти към определено място? Това са знаци, следвай ги. Често хората се притесняват и знаците не са толкова явни. Затова говорете за нещата, които бихте искали или не искате да правите. Много хора намират такъв тип разговори за възбуждащи. При всички положения страшно помагат.

Винаги използвайте презерватив. Така се предпазвате не само от нежелана бременност, но и от сексуално предавани инфекции, които може да са много неприятни. Противозачатъчното хапче действа единствено на момичето и то само срещу бременност.

Фаловете с презервативи се случват най-често когато не ги ползвате както трябва. Така че четете инструкциите внимателно и направете няколко сухи тренировки. Репетирайте преди премиерата. Момчетата могат да пробват на себе си, а момичетата – на някой морков например.

И между другото не трябва непременно да получиш оргазъм, за това по-добре не симулирай, не е честно спрямо партньора ти. Но да знаете, че и сексът без оргазъм също може да бъде приятен. Вероятно първият път и двамата ще сте малко нервни и е твърде възможно и двамата да сте напрегнати и сериозни. Давайте го по-ведро – сексът и чувството за хумор са абсолютно съвместими.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg