Какво е да си влюбен?

Какво е да си влюбен?

Има толкова много сравнения и цитати на тема любов, че от тук до края на света няма да ни стигне времето да ги изговорим всичките.

Затова ето няколко знака, които със сигурност показват, че сте влюбени или дори, че вече сте в облака, в който се реят всички опиянени от любов.

Знак номер 1 – мислите непрекъснато за този човек – къде е в момента, какво прави, с кого е. И искате или вие също да сте там с него или пък той да е тук с вас.
Знак номер 2 – искате да му споделяте всичко, което ви се случва. И го правите подсъзнателно. Вървите си по улицата, виждате нещо интересно и се усещате, че водите наум разговор с въпросния човек и му обяснявате какво се случва пред очите ви. Някой ви разказва за готин филм и първата ви мисъл е “трябва да кажа на Краси да го гледа”. Изобщо искате всичко, което се случва с вас, да бъде видяно и преживяно през погледна на този определен човек.
Знак номер 3 – Всеки път, когато ще се виждате, се вълнувате прекалено много. Притеснявате се как изглеждате, ръцете ви се изпотяват, забравяте да мислите и да говорите или пък започвате да говорите пълни глупости, за да не ви личи, колко се вълнувате. Коремът ви се свива на топка, или пък споменатите пеперуди започват да пърхат и да ви гъделичкат отвътре. Или имате буца, заседнала в гърлото. Или на гърдите ви. Или получавате “скок в сърцето” – виждате обекта на чувствата си и хоп, сърцето ви прескача. Изтръпвате, разтрепервате се и почвате да изпускате предмети. Забравяте да дишате. Без да го искате и да можете да го контролирате.
Знак номер 4 – Виждате въпросното момче с друго момиче или ако е момиче с друго момче и веднага започвате да разигравате сценарии – гаджета ли са, харесват ли се, къде са се запознали, тя по-красива ли е от вас, той по-готин ли е от вас, с какво? Щом не ви е безразлично някой човек дали има връзка с друг или не, то със сигурност изпитвате чувства към него.

Важно уточнение – за да сме наистина влюбени в някого, трябва да го познаваме. Тоест може много, ама много да се кефите на Джъстин Бийбър, но не и да сте влюбени в него, така както някой ден ще се влюбите в някое момче, с което ще сте приятели, ще сте си говорили, ще сте споделяли общи интереси и накрая ще сте разбрали, че искате да сте двойка.

Когато сме влюбени, в мозъка ни се отделят същите вещества, както и когато употребяваме наркотици. Един вид любовта е естествен наркотик – замаяно ни е, еуфорично ни е без причина, носим се из пространството като в унес. И това е страхотно.

Лошото идва, когато чувствата ни не са споделени или ни разбият сърцето. И понеже любовта е като наркотик е много трудно да се разделим с нея, точно по същия начин, по който и на хората зависими от наркотици им е трудно да се откажат, дори и да искат.
Но това е друга тема.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg