До кога тялото произвежда сперма? Личи ли си, ако сме го направили? (видео)

https://www.surveymonkey.com/r/Lovegu…
Ако Loveguide ви помага и нашите видеа са ви полезни, имаме молба към вас – в описанието под видеото има линк с кратка анкета, която може да попълните, за да ни помогнете да правим още по-добри и смислени неща за вас е. Ще ви отнеме по-малко от 5 минути и е абсолютно анонимна. Мерси, супер сте!!

Нормално ли е на 12-13 години да имам голямо желание да правя секс?
Явно пубертетът е започнал и хормоните ти бушуват. Не всички на 12-13 години имат желание за секс, но в никакъв случай не е и ненормално.

Вярно ли е Че ако правиш секс на на 13,14 спираш да се развиваш?
Не, не е вярно. Но на 13-14 още не познаваш много тялото си, все още се развиваш, не знаеш кое ти харесва и кое не и по-добре да изчакаш още малко преди да започнеш да правиш секс. Но дори вече да сте го направили на тази възраст, това няма да повлияе на развитието ви.

Има ли определена възраст в която тялото спира да произвежда сперматозоиди?
Не, мъжете могат да произвеждат неограничено количество сперматозоиди. С възрастта броят им може да намалее или да не са толкова подвижни, но ако нямат някакъв здравословен проблем, могат да водят сексуален живот и да имат деца дори след 80 години. Даже ако следите новините, може да знаете, че някои от рок звездите стават бащи на 70 и няколко, след като вече имат внуци и правнуци.

Здравейте, може би въпросът ми ще прозвучи глупаво, но все пак ще го задам. Всички повтарят как първият път бил специален бла бла бла, но като много ми се иска вече да го направя и съм готова от доста време, мога ли да го направя с някой, който не ми е гадже? Да, имам му доверие и знаем как да се пазим, но ме е страх, че може да се влюбя в него (момчето не живее в България, но много го харесвам). Какво мислите?

Няма как да знаеш какво ще се случи след като правите секс и как ще се чувстваш. Да, може да се влюбиш, но може и просто да ти е приятно, че си го направила точно с този човек. Или пък може да не ти хареса и момчето да ти стане безразлично. Ако много го искаш и му имаш доверие и знаеш как да се пазиш, го направи. Но винаги има риск след това да хлътнеш много по човека и ако той живее далеч, ще ти е доста трудно.

Вярно ли е че след първия път при момичетата походката се променя?
Неееее, сто пъти сме го казвали това. Това е абсолютна измишльотина, нищо не се променя и по нищо не му личи външно на едно момиче дали е правило секс или не.

Как хората си правят деца без да лепнат някоя сексуално предавана болест?
Готин въпрос. Обикновено правиш дете на някого, с когото си от повече време, познавате се, имате сериозна връзка и в повечето случай правите секс само двамата и знаете, че нямате сексуално предавани инфекции. Казвали сме хиляди пъти, че момичетата ходят профилактично на гинеколог и така знаят, че са здрави. Мъжете, които водят активен сексуален живот също е добре от време на време да си правят изследвания. Но общо взето след като сте тръгнали да си правите деца, би трябвало да знаете един за друг дали сте здрави и е безопасно да правите секс без презерватив.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg