10 съвета по време на Коронавирус! (видео)

Здравейте, здравейте!

Както виждате, днес обстановката около Весела Бабинова е по-различна. Защо? Защото също като вас и тя си е почти изцяло вкъщи вече 10 дни. Излиза само до магазина, с маска, ръкавици, на поне 1 метър разстояние от останалите пазаруващи.

И даа, наистина вирусът поразява най-сериозно възрастните хора и тези с други хронични заболявания като диабет, сърдечни проблеми и т.н. Но това в никакъв случай не трябва да ви успокоява, защото има достатъчно заболели и в тежко състояние млади хора. Или пък дори да не го изкарват тежко, могат да занесат вируса на по-възрастните си роднини, които вече могат сериозно да пострадат. Отговорността е на всички нас – да опазим по-уязвимите си роднини и приятели, а и всички уязвими членове на обществото ни. Ако се забави пандемията, а не стане така като в Италия и Испания, здравната ни система има шанс да помогне на повече хора, защото няма да е изведнъж претоварена.

Ето защо си седя у нас и ви моля и вас, ако още не сте го направили, останете си във вкъщи. Без срещи с приятели по пейките, в двора или на гости. Италиански майки разказват, че в началото на епидемията при тях са пускали тийнейджърите си да излизат спокойно, защото вирусът не засягал толкова тежко децата. Но от сегашната си гледна точка, дълбоко съжаляват, защото колкото повече хора са се срещали и са си живели все едно нищо не се е променило, толкова по-бързо се разпространил вирусът.

Та да, пригответе се, че не се знае колко още ще продължи това, но е отговорност на всички нас да забавим разпространението на тази гад и да помогнем на възрастните и болните, а и на здравната ни система.

Как да НЕ скучаем твърде много?

Сигурно повечето от вас вече имат някаква форма на дистанционно обучение. Не се изплъзвайте и не „бягайте“ от час. Приемете го като разнообразие. Като нещо различно от простото и тъпо седене вкъщи. Правете си домашните. И може би сега е чудесен момент да наваксате с пропуснат материал или такъв, който ви е бил труден. Включително може да помолите съученик, който се справя по-добре с тази част да ви помогне онлайн.

Когато не учите

Сега е чудесен момент и да прочетете всички онези книги, списания и статии, за които нямахте време от купони, тренировки, излизания с приятелите, пътуване до село с вашите и т.н. Както и да изгледате натрупаните сериали и филми. Чудите се какво да гледате и да четете – защото нямате такъв списък? Попитайте приятелите си какво препоръчват и какво на тях им е харесало напоследък. Или родителите ви. Има и много линкове в интернет, последната една седмица избуяха – предложения за четене и гледане. Както и такива – 10 емблематични концерта, които са онлайн. Знаете, в YouTube има много видеа – Как да; How to – сега е добър момент и да се научите на нещо ново. Което винаги сте искали, но все не ви е стигало времето.

Разбира се, чувайте се редовно с приятелите си. Може и групови разговори да си организирате. Всички чат платформи поддържат такива.

Спорт и здравословен начин на живот

Не забравяйте! Може и да е извънредно военно положение, но това не значи:
– Да гладувате и да сте на някаква диета за отслабване. За да сте силни и здрави в този болен период от годината – яжте пълноценно и редовно. Не си намалявайте храната.
– Не се тъпчете обаче и с боклуци от нямане на какво да правите и висене пред телевизора или екрана на телефона.
– Това, че не може да ходите на тренировки, не означава да не спортувате. Дори трябва да компенсирате стоенето вкъщи и залежаването на дивана.

Отново онлайн има много видеа със спорт вкъщи. Да, няма да е кардио и тичане, обаче има достатъчно варианти да си докарате сериозна мускулна треска.

Намерете йога в домашни условия – не я подценявайте, има доста сериозни упражнения, а и винаги е добра идея да се разтегнеш едно хубаво. И изобщо със собственото ви тегло има достатъчно много упражнения.

Дишайте свеж въздух и се печете на слънце. Това е доказано добра грижа за здравето ви.

Хубаво докрай отворени розорците, може и течение да става за кратко. Няколко пъти на ден.

За хубавото и старателно миене на ръце, плодове, зеленчуци и опаковките от магазина няма да ви дуднем, сигурни сме, че го правите, нали? Ама ху-ба-во.

Ще ви направим още видеа по тази тема.
Очаквайте и по-подробни отговори на въпроси като: Мога ли да се заразя с Корона по полов път.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg