Гъбички, инфекции, бактериална вагиноза? (видео)

https://www.surveymonkey.com/r/Lovegu…
Ако Loveguide ви помага и нашите видеа са ви полезни, имаме молба към вас – в описанието под видеото има линк с кратка анкета, която може да попълните, за да ни помогнете да правим още по-добри и смислени неща за вас е. Ще ви отнеме по-малко от 5 минути и е абсолютно анонимна. Мерси, супер сте!!

Днес, Весела Бабинова, ще поговори за необичайно вагинално течение и едни от най-често срещаните причинители.

Бактериалната вагиноза и вагиналната кандидоза, т.нар. млечница, са две често срещани причини за необичайно вагинално течение. 1 от 3 жени получават бактериална вагиноза някога през живота си, докато 3 от 4 получават млечница.

И двете инфекции се причиняват от дисбаланс на микробната среда във вагината. Вагиналната флора се състои от милиарди различни бактерии, най-важните от които са лактобацилите. Те са от добрите бактерии, които се борят с инфекции като бактериалната вагиноза и млечницата.

Как работи вагиналната флора или т.нар. вагинален микробиом?

Лактобацилите консумират хранително вещество, което нашето тяло произвежда. Така те генерират типове киселини, които пречат на лошите бактерии да предизвикат инфекция. Винаги когато нещо наруши вагиналния баланс на бактериите, причинителите на инфекцията могат да вземат надмощие. Това може да стане от няколко вътрешни и външни фактори – менструалния цикъл, антибиотици и други лекарства, секс и женски хигиенни продукти.

Прилики и разлики между бактериална вагиноза и млечница:

– И двете са обичайни състояния, които причиняват нездравословно вагинално течение.
– Млечницата е гъбична инфекция, докато бактериалната вагиноза, както името подсказва, е бактериална инфекция. И двете се получават, когато има дисбаланс във вагиналния баланс като така киселинността, която бори бактериите намалява.
– Най-честият симптом на бактериалната вагиноза е воднист, сивкав или бял секрет, който има доста лоша миризма. Докато при млечницата, секретът е бял и доста гъст, наподобяващ извара, като е често съпроводен от парене и сърбеж.
– И двете инфекции може да се появят преди или след цикъл. Менструалната кръв може да намали киселинността във вагината, което е предпоставка за надмощие на лошите бактерии.
– И двете инфекции нямат дългосрочно ефективно лечение, така че може да се появяват многократно.

Тези инфекции може да не представляват голям риск за вашето здраве, но със сигурност могат да попречат на качеството ви на живот – самочувствие и сексуален живот. Както казахме, няма ефективни, дългосрочни решения за инфекциите.

Няколко съвета, за да намалите рисковете:

– Винаги използвайте презервативи. Мъжете не могат да се заразят от бактериална вагиноза, но могат да бъдат носители на тази инфекция.
– Спазвайте добра лична хигиена.
– Както сме споменавали и преди, не използвайте ароматизирани сапуни, душ гелове или пък мокри кърпички съдържащи алкохол, тъй като те могат до доведат до дисбаланс на микробите във вашата вагина.
– Внимавайте с приема на антибиотици, защото могат да навредят на вагиналния ви баланс. Ако лекарят, който ги изписва не ви даде и противогъбични хапчета, помолете го да ги добави в рецептата.
– Винаги се консултирайте с гинеколог и ходете на профилактични прегледи веднъж годишно.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg