Как да спреш да харесваш някого?

Как да спреш да харесваш някого?

Отивате в аптеката и си купувате “Антивлюбин” и почвате да пиете по една лъжица всеки ден.
Да, ама не е толкова просто и за съжаление фармацевтичните гении не са измислили прахче, с което за няколко дни да ни минава любовта.

Когато много харесваме някого, в тялото ни се случват химични процеси подобни на опиянението от наркотици. Да, любовта е пристрастяваща, защото когато сме влюбени нивото на хормона допамин е много високо. Допамин се отделя и когато играем хазарт и когато някой ни лайкне снимка в инстаграм. Това е хормонът на удоволствието и пристрастяването. Затова и когато сме влюбени е много трудно просто да си кажем “ами щом не ме харесваш и аз не няма да те харесвам повече, айде чао”.

Просто мозъкът ни иска още и още от това чувство и не ни пуска така лесно.
И какво правим – започваме да идеализираме човека, с който искаме да се разделим. Припомняме си всички хубави моменти с него и всички хубави неща, които ни е казал или сме си мислили за него. Продължаваме да следим сторитата му в инстаграм и фейсбук, гледаме му снимките и статусите. Защо? Защото тялото и мозъкът ни са запомнили приятното чувство и искат още от него. Точно както и с всички останали зависимости.

Как да преодолеем тези желания и да се справим с раздялата или ако изобщо не сме били заедно с този човек, как да се отървем от мисълта за него?

Един от начините, който психолозите препоръчват е да спрем да мислим колко съвършен е бил въпросният субект и да си направим списък с всички негови качества, които не харесваме. Или с моментите, когато не сме се чувствали добре с него или с неприятните неща, които ни е казвал. Направете си такъв списък в телефона и всеки път, когато посегнете да проверите дали не е качил ново стори, вместо инстаграм, отворете списъка и си го прочетете. Така ще си припомните не само разходката по плажа на лунна светлина, а и онзи път, когато е забравил, че имате среща и сте стояли 20 минути на дъжда да го чакате.

Друго важно нещо, което трябва да се опитате да направите е да не мислите защо нещата не са се получили – “Защо скъсахме, каква е причината, къде сбърках” или ако не сте имали връзка “Защо не ме харесва, защо избра друг, какво не ми е наред”. Това е много трудно, защото мозъкът ни отново е програмиран да работи така – когато има проблем, да търси решение.

С разбитите сърца обаче това не помага. Колкото повече мислим за причините, толкова повече страдаме и задълбаваме в миналото, вместо да забравяме човека и да караме нататък.

Психолозите са категорични, че всеки спомен, или всяко съобщение, което пращаме или всяка снимка в социалните мрежи, която разглеждаме, само захранва болката от раздялата и по никакъв начин не ни помага да отворим нова страницата в живота.

Колкото и да търсим причините и обясненията, дори да чуем най-смисленият отговор, това няма да ни накара да се почувстваме по-добре.
Затова просто трябва да приемем фактите, да затворим темата и да се борим срещу пристрастеността си към любовта. Наистина, това е борба, но нали знаете – това, което не ни убива, ни прави по-силни. Всяка раздяла и всяко разбито сърце ни помага да разберем по-добре чувствата си, чувствата на другите и да имаме повече опит и знания в следващите си връзки.

Както обяснихме – мозъкът ни се е захранвал с различни хормони, когато сме били влюбени, затова един от начините да преодолеем чувствата си е като предложим на мозъка заместители. Разбира се, не препоръчваме това да са алкохол, наркотици или хазарт. Хормоните на щастието и удоволствието се отделят и когато спортуваме, когато сме с приятели или когато правим нещата, които обичаме. Затова колкото и да ни е трудно с разбито сърце да сме навън, да правим планове за пътувания, да отидем на рожден ден на някой приятел – просто трябва да го направим и да дадем на мозъка си друга храна за размисъл, далеч от несподелената любов.

Ще видите, че колкото и да не ви се вярва – времето лекува болката, а поговорката “далече от очите, далече от сърцето” е истина.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg