Ексхибиционист - как да реагирам?

Ексхибиционист – как да реагирам?

Днес ще си говорим за една малко по-сериозна тема, а именно за мастурбацията на публични места – ако някой до теб в автобуса започне да мастурбира или какво да направим ако попаднем в подобна ситуация. За съжаление въобще не е рядкост да станете потърпевш, било то в градския транспорт, по улицата или в парка. Редно е да кажем няколко думи по въпроса.

Сексуалният тормоз може да се прояви под много форми. Това включва сексуални коментари, опипване или включително някой да започне да мастурбира до вас.

Често хората, които правят подобни неща имат проблем с ексхибиционизъм – това е психологична нужда от показване на голи части от тялото пред други хора, с цел възбуда и изпитване на наслада.

Ако станете свидетел на такъв акт, не го пренебрегвайте и нека никой не си мисли, че е нищо работа. Напротив, такава ситуация може да остави неприятни следи в съзнанието ви. Например да ви е срах да се возите в градския транспорт ако се е случило там или пък да избягвате разходки в даден парк.

Такава ситуация хваща хората доста неподготвени, за това ще се опитаме да ви дадем няколко съвета как да излезете от нея:

Опитайте се да останете спокойни.

Опитайте се да се отдалечите от човека вършещ действието. В такъв момент може би ще изпитате смразяващ ужас и няма да можете и гък да кажете, но ако сте на публично място с други хора, може би е добра идея да помолите някой за помощ или по някакъв начин да привлечете вниманието на повече хора, за да избягате от ужасната ситуация.

  • Не ви препоръчваме да ставате агресивни към човека, защото не може да сте сигурни в какво психично състояние се намира той и не се знае дали няма да се влоши ситуацията.
  • Понякога дори други хора да забележат какво става до вас, ще предпочетат да не се намесят. Не им се сърдете. Обяснението за това се нарича ефект на страничния наблюaдател – това е феномен, при който колкото повече наблюдатели има, толкова по-малка е вероятността някой да се притече на помощ. Ако случаят при вас е такъв и ако се намирате в надземен градски транспорт, то е добре да отидете до шофьора и да му кажете за ситуацията. В най-добрия случай, шофьорът ще ви помогне, да задържи извършителя и да извика служителите на реда.
  • Ако станете потърпевш или наблюдавате подобна ситуация, след като сте вече на безопасно място, е добре да отидете и да подадете сигнал за случилото се. Много хора пренебрегват това, защото изпитват срам, дори може да се обвиняват, че са го предизвикали по някакъв начин. Но подобни сигнали, дори и да не знаете кой е извършителя, трябва да се подават, за да могат да се предприемат мерки. В България, публичното разголване се преследва от наказателния закон.
  • Обадете се на 112. Телефонът за всякаква спешна помощ. Оттам ще ви свържат с когото трябва, за да подадете сигнал възможно най-бързо, по възможност – ако сте на безопасно място – още докато човекът мастурбира.

На кратко: останете спокойно, потърсете помощ от хората около вас и най-важното, придвижете се към безопасно за вас място. Не пренебрегвайте случилото се, не се обвинявайте, нито пък изпитвайте срам. Подобно преживяване е травмиращо, затова говорете с някой, на когото имате доверие, споделете какво сте почувствали и как се чувствате в момента. Също много важно е при първа възможност да подадете сигнал за случилото се.

Дано никога не ви се случи, разбира се. Но трябва да сте подготвени, че е вероятно и да знаете как да реагирате.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg