Кога и как да използвам грим

Как да използвам гримове?

Кога да започна да се гримирам?

Ами няма някаква определена възраст от която “трябва” да започнете да се гримирате. Като цяло даже е най-добре да не се гримирате в тийнейджърските си години. Колко и да ви шашардисваме с това си изказване, момичета :). Ако все пак държите да се гримирате, колкото по-късно, толкова по-добре. Ако решите, че искате, го направете само и единствено заради себе си, а не защото другите го правят. Това важи за абсолютно всичко. Няма нищо лошо, ако гримът не е вашето нещо. Много момичета искат да имат перфектните инстаграм снимки, на които да приличат на модели от списание и това е една от причините да слагат много грим.

Други искат да се правят на по-големи, трети смятат, че без грим “на нищо не приличат” и т.н. Сега може би не го осъзнавате, но повярвайте ни, няма нищо по приятно от едно естествено лице и да видиш човека отсреща с истинските му форми, черти и да – и несъвръшенства. Вместо всичко да е скрито под няколко пласта макиаж.

Ако все пак започнете да се гримирате, направете го плавно. Не започвайте с тежките гримове още от малки. Вредно за младата ви кожа. А нали искате да я поддържате здрава и чиста и то дълги години? Затова използвайте лек и умерен грим, който почти не се забелязва.

Препоръчваме ви да започнете да четете внимателно етикетите на всичко, което слагате по лицето и тялото си, както и вътре в него. И на храната и на козметиката.

Доста често момичетата започват да носят грим, за да прикрият „несъвършенства.“

Нормално е по време на пубертета кожата да претърпи трансформация, включително поява на големи или малки пъпки и черни точки. Момичета, знайте че грима може и да ги прикрива, но също може и да ви навреди. Прекомерното използване на гримове като фон дьо тен или пудра, или пък на неправилни продукти, може да причини допълнителни проблеми с кожата ви – козметично акне.

Може би не знаете, но цвета в макиажите най-често е следствие на железен окис, който по принцип не е вреден за кожата, но може да допринесе за запушването на комедоните.

Това е порочен кръг – колкото повече грим слагате, за да скриете несъвършенствата си, толкова по-голям е рискът от влошаване на състоянието им. Редовното почистване на четките за грим също помага за намаляване на бактериите в грима и по този начин ограничава появата на възпаления по кожата ви.

Ако наистина имате проблемна кожа, която ви кара да се чувствате зле и да нямате самочувствие, то тогава може да прибегнете към грим за кожа предразположена към акне. Най-добре е преди това да се консултирате с дерматолог.

Какви продукти за грим мога да използвам ако имам акне?

Използвайте качествени продукти. Това важи дори да нямате такива проблеми. По-добре да имате един или два по-скъпи, но проверени продукта, отколкото хиляди шишенца и тубички с неясен произход. И също – не винаги скъпо е равно на качество!
Търсете продукт на чийто етикет пише, че е „некомедогенен“ – това означава, че продуктът е направен така, че да не запушва порите ви, богат е на активни съставки, които са благоприятни за вашата кожа, има антибактериално действие, както и противовъзпалително действие. Всеки тип кожа е различна, така че ако имате проблем, наистина се съветвайте с дерматолог.
Отстраняването на грима е също толкова важно, колкото и подбирането му. Кожата се регенерира през нощта и го прави най-добре, когато е чиста и може да диша.

Спането с грим, дори и некомедогенен, много често води до появата на черни точки и пъпки, затова е много важно да си изградите навик на всекидневно почистване на лицето сутрин и вечер. Има специални продукти за измиване на проблемна кожа – мицеларна вода или пък пяна или гел. Попитайте майките си, по-голяма сестра, козметик или в аптеката.

Най-вече ви съветваме да бъдете естествени. Недейте бърза с грима, има време и за него. Една усмивка е далеч по-чаровна от всеки грим на света. Грижете се добре за кожата си и няма да имате нужда от грим.

Cтуденото време – кожата хич не обича минусови температури.

Силни слънчеви лъчи също, особено в комбинацията с много сняг. Така че през студените месеци преди да почнете да мислите какъв грим да използвате, трябва задължително в града да пазите кожата с по-плътен дневен крем, а когато сте в планината, задължително със слънцезащитен фактор и очила и маска.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg