Как се забременява? Как стават бебетата? (видео)

Здравейте!
Тъй като много от вас ни питат – буквално – как точно стават бебетата, и видяхме, че нямаме такъв епизод, се плеснахме по челото и си казахме – ама как може?! Гледайте. Нее, това няма да е урок за щъркелите.

От къде идват бебетата?

Когато жизнен сперматозоид достигне узряла яйцеклетка.

Както сме говорили в предишни епизоди, през пубертета тялото на всеки се променя. Това е и преиодът, в който вече може да се възпроизвеждаме, тоест да правим бебета. Когато при момичетата настъпи първата менструация, това означава, че те вече са отделили първата си зряла яйциклетка, която не е била оплодена и затво организмът я изхвърля. А ако си момче, когато влезеш в пубертет, тестисите започват да произвеждат сперматозоиди. Когато пенисът на момчето е в еректирало състояние, тоест момчето е възбудено и се самозадоволи или пък прави секс, или има неволни мокри сънища през нощта, то при свършване отделя сперма, която съдържа тези сперматозоиди.

Вече имаме двамата главни героя – сперматозоди и яйцеклетка. Та, как се правят бебета?

Ами естественият начин е, когато двама човека, които са големи, зрели, завършили са образованието си, работят и са намерили мястото си в живота, имат връзка, обичат се и искат да създадат семейство заедно, правят секс без никакви предпазни мерки. По време на секс, пенисът на мъжа прониква във вагината на жената. Когато свърши, вътре в нея, спермата попадне там, сперматозоидите се придвижват във влагалището. Сперма и сперматозоиди могат да попаднат и по други начини във влагалището на жената – от пръстите на мъжа, ако е свършил в ръцете си, ако е свършил някъде близо до отвора на влагалището и др. Съдържат се и предеякулационната течност, която както името й подсказва – излиза от върха на главичката на пениса преди мъжът да е свършил. Достатъчно е един сперматозоид да проникне в яйцеклетката и да я оплоди, превръщайки се в една клетка.

След като яйцеклетката се оплоди.

Тази клетка се нарича зигота. Зиготата пътува по фалопиевата тръба към матката, търсейки място за “гнездене.” Когато го намери и се закрепи за стената на матката, е моментът, в който бременността действително започва и плодът започва да прераства в това, което се нарича ембрион. Времето, необходимо за бебето да се развие, е общо 9 месеца и е разделено на три етапа, наречени триместри. Зиготата започва с размерите на маково семе и прераства в размер на, ами, бебе. След около девет месеца, обикновено, бебето излиза на бял свят.

А как?

Обикновено бебетата излизат от влагалището на жената. Но в някои случаи, за жената е по-безопасно да роди чрез така нареченото цезарово сечение. В този случай, лекарят прави разрез на специфично място на корема на жената и изважда бебето. Само и единствено ако прецени, че това се налага, за да не застраши живота на бебето или майката.

Трудна бременост

Някои двойки не могат да забременят по обикновения начин. Причините за това са много. Но днешната медицина дава шанс и на тях. Може да сте чували за инвитро. Това е процес, при който специалисти извършват оплождане на яйцеклетка извън тялото на жената със сперматозид на мъжа, като след това при оплождане ембрионът се връщат в матката на жената.

Правенето на бебета е естествена част от живота. Но за всичко си има време. Сега, ако не искате да забременеете, когато правите секс, чисто и просто използвайте контрацепция. Слава богу, в България тя е достъпна и навсякъде. Имаме мноооого видеа, може би най-много – за това.
Гледайте ги.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg