Как да кажа, че харесвам някой от същия пол

Как да кажа, че харесвам някой от същия пол?

Темата е много голяма, а и момчетата и момичетата, които харесват хора от същия пол, имат огромна нужда от подкрепа и съвети. На тях им е много по-трудно в отношенията със семейството и приятелите, отколкото на хетеросексуланите. Затова днес ще им дадем няколко съвета как и на кого да споделят, че си гей или лесбийка.

Така, ако ти вече си установил или установила, че си падаш по някой от същия пол и вече си окей с факта, че сексуалната ти ориентация е различна от тази на повечето хора, идва моментът, в който да решиш как и на кого да го споделиш. Със сигурност ти се струва най-безопасно първо да кажеш на най-близките си приятели. И те да те приемат, а e вероятно и вече да са били наясно и просто да са чакали кога сам ще си кажеш. Също много е вероятно обаче след това те да те подтикнат да кажеш открито на всички, дори ти да не си много сигурен, че си готов и сега е моментът. Не се поддавай на този натиск! Едно от основните неща, които се случват в училище, е разделянето на групички. Знаеш какво имаме предвид – компанията на “готините”, “зубърите”, “кифлите”, “батенцата”, “дребосъците” и прочее етикети, които връстниците ти слагат на съучениците си. Ето че ти си вече в групата на “гейовете”. Причината приятелите ти да те карат да се разкриеш може да бъде именно желанието им да те сложат в определена графа, ‘за да се знае’. Дори да го правят с добро и да те подкрепят, първо слушай себе си и после приятелите. Най-важното е как ти усещаш нещата. Разкриването е много лично решение и трябва да си готов за него.

Как да се подготвиш?

Никога не можеш да си сигурен как ще реагират другите на новината. Родителите също. Може да сте супер близки и отворени един с друг, но това да им дойде съвсем неочаквано. А може и да са подозирали и вече да са приели нещата вътре в себе си и само да чакат твоето съобщение. Това, което можеш да направиш предварително, е да сондираш посоката с въпроси като “А ти какво смяташ за гей браковете?”, “Четох за една кампания в подкрепа на трансджендър хората и правото им да осиновяват деца”. Няма да е категорично точна преценка, но все пак ще ти даде някакви сламки, за които да се хванеш. Но дори майка ти и баща ти да имат приятели, които са гей и да ги приемат съвсем нормално, новината за собственото им дете може да им дойде доста шокиращо.

Дай им време

Дори реакцията в началото да е по-скоро негативна, отколкото подкрепяща, не се разочаровай и не изпадай в депресия. Ти си това, което си, не си “избрал” или “решил” да бъдеш гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър. Няма как да го промениш, независимо дали на другите това им харесва или не.

Но и не бързай да ги обвиняваш в хомофобия. Родителите ти може да приемат новината лошо, не заради техните лични убеждения, а защото се страхуват, че обществото ще те дискриминира или ще станеш жертва на хомофобски нападки.
Близките ти ще имат нужда от повече време да свикнат с промяната, отколкото ти. Дори да ти се иска веднага да тръгнеш по улиците за ръка с гаджето си и да показвате чувствата си открито, не очаквай от останалите да го приемат от раз и да се държат с вас естествено. Все пак ти си живял с тези чувства и съзнание много време преди да им кажеш, за тях това е новина, която трябва да им улегне.

И пак да ти кажем, че не е нужно да се справиш сам със ситуацията. Няма нищо срамно в това да потърсиш съвет или помощ. Оставаме линк, на който може да намериш много подробна информация и лични истории на хора като теб за тяхното разкриване. А най-добре им пиши и се срещни лично с някои от тях, опитът им със сигурност ще ти вдъхне увереност и ще ти помогне при взимането на решения.

Моята история

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg