Притеснение по време на секс! (видео)

Здравейте,

Днес, Весела Бабинова, ще поговори за притеснението по време на секс и как да го преодолеем.

Независимо дали си момиче или момче, на колко години си, или пък колко пъти си правил секс, всеки изпитва притеснение преди и по време на секс. Това е съвсем нормално, но ако дълго време не можем да се отърсим от това притеснение, не можем напълно да изпитаме удоволствие от това да сме интимни с друг човек.

Защо се притесняваме от секса?
Тук причините могат да бъдат различни – страх от това как ще се представим, притеснение от това как изглеждаме, страх от толкова голяма интимност и много други причини.

Най-често тези притеснения са породени от начина по който сме възпитавани относно секса или може би от липсата на адекватно сексуално образование. Нека сме наясно, че в секса няма „трябва“ – няма неща като „трябва да се чувстваш по еди какъв си начин по време на секс,“ „трябва да правиш еди какво си, за да му хареса на него или на нея,“ или пък „по време на секс трябва задължително да свършиш.“

От всички тези норми и „трябва“ е нормално човек да се обърка и да се притесни. Сексът е още един израз на любов между двама души и е нещо много интимно. Както и нещо много отговорно, затова и когато правим секс използваме презервативи – за да се предпазим от нежелана
бременност или сексуално преносими болести. Сексът не се прави просто защото някъде сме чули, че вече „трябва да правим секс.“ Всеки един човек чувства кога е готов за това нещо. Също така, всеки един човек решава какво му харесва по време на секс и какво не, и двамата партньора трябва да си споделят.

Това означава да водиш здравословен сексуален живот – когато си достатъчно информиран по въпроса, когато приемеш, че сексът води до по-отговорен на чин на живот и когато разберем, че сексът не е нещо срамно, а напротив – той е нещо хубаво, когато и двамата човека го искат.

Друга причина за притеснението по време на секс е нашата несигурност към телата ни. Учени казват, че повечето жени не харесват телата си, заради обществените норми за това кое тяло е красиво, което води до притеснения по време на секс. И дори просто да се разхождат по бански на плажа.

Момичетата често имат мисли от сорта на „Дали той ме намира за достатъчно привлекателна?“ или пък „Той какво намира в мен, тялото ми е ужасно.“ Момчетата пък се притесняват от големината на пениса – „Достатъчно голям ли е? Ами ако сметне, че е крив? Ами ако ми е много малък?“
Единствения начин по който може да преодолеем това притеснение е като приемем нашите тела.

Не всички може да изглеждаме като супер моделите, които виждаме по списанията и филмите, но това не означава, че не сме достатъчно красиви. Научете са да обичате и да се грижите за телата си и малко по-малко ще започнете да се чувствате добре в тях и да се чувствате уверени.

Притеснение винаги ще има и това е нормално, особено ако е с нов партньор. Все пак това е много интимно и лично преживяване, момент в който сме много уязвими. Навременна информация и приемане и разбиране на нашите тела са едни от ключовите практики, които могат да ви помогнат с вашето притеснение. Останете здрави и се обичайте!

Това видео е създадено с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на видеото се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg