Как да запазим себе си във връзка?

Как да запазим себе си във връзка?

Само по себе си, за да сте гаджета, би означавало да имате достатъчно сходни интереси, за да се харесвате и да ви е приятно заедно. Не е нужно да копирате половинката си, мислейки, че така ще се харесате повече. Например, ако приятелят ви кара скейт, това не означава, че вие трябва да нахлузите кецовете.

Не използвайте връзката си, за да скриете кой сте вие.

Не си и мислете, че е по-лесно да копираш човека до себе си, отколкото да показваш кой си ти самия. В една такава връзка, човекът, който копира, обикновено се вманиачава прекалено много в самата връзка – спира да обръща внимание на приятелите си, а в моментите, в които излезе с тях непрестанно говори за гаджето, не може да се види като самостоятелен човек извън тази връзка, като цяло стават твърде зависим от човека до себе си.

Не се обезличавайте в дадена връзка и не се притеснявайте да имате разногласия с половинката си. Хубавото на връзките и въобще на взаимоотношенията между хората е че всеки носи в себе си различни комбинации от идеи, чувства, хобита, знания и т.н. и при всяка нова среща ние обменяме тези комбинации. Приемайки образа на човека до нас, и ти и той/тя губите ценни взаимоотношения, обезличавайки себе си.

Какво може да направите, за да не попаднете в този капан:

Едно от най-важните неща е да си имате поне едно хоби, което да правите сами.

Не е нужно да споделяте абсолютно всеки един момент заедно с човека до себе си. Хубаво е и двамата все пак да си имате личното пространство и онези един, два часа, в които ще се фокусирате върху себе си и нещото, което обичате да правите, без да се притеснявате за половинката си.

От време на време излизайте с приятелите си без гаджето.

Отново, не е нужно да прекарвате всяка една секунда заедно. Ако сте с гаджето и приятелите ви, то рядко обръщате чак толкова голямо внимание на тях.

Не е нужно да споделяте еднакви хобита.

Опитайте се да ги споделите, например пробвай да се качиш на скейт, но ако не е твоето нещо, не е проблем. Той вече си те е харесал и без да караш скейт. Не си мисли, че трябва да станеш като него, за да го задържиш, защото иначе мацката която кара ще го открадне.

Отстоявайте своите интереси.

Не се съгласявайте с всичко, което той или тя предлага, или харесва. Не се насилвайте да харесвате нещо само заради него или нея. Просто бъдете искрени, че нещо не ви допада.

Не е нужно да сме хамелеони, за да имаме успешна връзка. Даже напротив, колкото по-искрен си със себе си и с половинката си, толкова по-добре и толкова по-голям шанс имате да изградите нещо смислено. Не се асоциирайте само и единствено с човека до себе си. Уважавайте се и всичко, което прави вас – вас, колкото и банално да звучи.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg