Какво са мокрите сънища?

Мокрите сънища са спонтанна еякулация или свършване по време на сън. Дали с ерекция или не, семенната течност излиза от пениса и оставя мокро петно върху чаршафите. Не, не сте се напикали в леглото, а сте „свършили“!

Дори първата в живота еякулация при някои момчета може да е по време на мокър сън.

Нормално ли е да имаме мокри сънища?

Няма нищо лошо в това. Мокрите сънища са едно от най-нормалните неща. Дори да са много, това не означава, че нещо не е наред, а и не се отразява лошо на здравето. Доказано е.

Някои хора имат мокри сънища по няколко пъти в седмицата, други получават само няколко в целия си живот. Като цяло този тип сънища намаляват с възрастта.

Има ли „лек“?

Да, в някои култури и религии по света на мокрите сънища се гледа като на нещо лошо и нездраво, хората се опитват да ги „прогонят” с домашни лекове. Това включва билкови отвари, отказ от ядене на месо, отказ от гледане на телевизия… Тези неща не помагат!

Има обаче едно нещо, което ще намали мокрите сънища: мастурбацията! Изследванията показват, че колкото повече мастурбирате, толкова по-малко ви се присънват “мокри” неща. Освен това, също като сексуалните сънища, мастурбацията е абсолютно безвредна за здравето.

Жените и мокрите сънища

Повечето хора си мислят, че само мъжете имат мокри сънища, но това въобще не е така! На някакъв етап от живота си до 40% от жените имат мокри сънища. В такива случаи вагината се овлажнява.

Жените могат дори да изпитат силен оргазъм, докато спят. При това не е задължително той да е предизвикан от сънища със сексуално съдържание. Също като при мъжете.

И мъжките, и женските мокри сънища са нещо съвсем нормално и не трябва да ви тревожат.

„Цензурирани” сънища

Мозъкът може да цензурира сексуалните ви сънища! Да, понякога може би мислите, че сънувате съвсем обичайни неща, докато мозъкът ви тайно кодира сексуално съдържание в тях. Например мъжете могат да сънуват тунели вместо вагини, а жените – пури, комини, ракети.

Следващият път, когато имате мокър сън с приятни хълмисти възвишения, помислете пак – мозъкът ви може да е замаскирал женски гърди като полянка!

Това изглежда се случва повече на хора, които си мислят, че в разговорите и сънищата за секс има нещо нередно или срамно. А то няма.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg