Кога говорим за изнасилване

Кога говорим за изнасилване

Всеобщата представа за изнасилване е някой непознат да изскочи от храстите в тъмна нощ и да те нападне. В действителност обаче в половината от случаите изнасилвачът е познат на жертвата и това се нарича “date rape” – секс по принуда, когато си на среща с някого или пък сте заедно на парти. Може дори да го харесваш и даже да сте се целували. Но ако правите секс без и двамата да го искате – това е изнасилване. Обикновено се случва на момичетата, но не само. Момчетата също могат да бъдат изнасилени. Насилниците почти винаги са момчета или мъже, но се се случва и жени да принуждават някой да прави секс с тях против волята му.

Ако си приятел с някой (без да сте гаджета), излизате заедно и сте в една компания, е малко вероятно да станеш жертва на сексуално насилие. И все пак, ако се случи, трябва да си подготвена и да знаеш какво да правиш:

1. Жертвата никога не трябва да бъде обвинявана.

Изнасилвачът е този, който носи вината за извършеното. Хората никога “не си го търсят”, независимо как са облечени или как се държат. Ако сексът е против волята на един от участниците, това е изнасилване. И това важи дори, когато сте гаджета или женени, или сте правили секс и друг път и той е бил по взаимно съгласие. Никой, никога не “дължи” секс на някого, дори да сте двойка.

2. Изнасилването не винаги е свързано с жестокост.

Ако си казала “не, не искам” и другият човек не е уважил желанието ти и те е принудил да правиш неща, които не желаеш, това пак е изнасилване.

3. Изнасилването не е секс или страст.

Принудителният секс е акт на насилие и агресия. Той няма нищо общо с любовта. В истинската връзка трябва да има уважение. Ако някой го е грижа за теб и уважава желанията ти, няма как да те кара да правиш сексуални неща без да си съгласна с тях.

Наркотици и алкохол

Пиенето, пушенето на трева и използването на други стимуланти притъпява усещанията и здравия разум, някои хора стават по-агресивни и настоятелни, когато са пияни или надрусани. Един съвет – винаги си поръчвай само питиетата и не пий от чаша, в която не знаеш какво има. Ако си зарежеш питието за дълго някъде, по-добре не пий след това от него, защото не можеш да си сигурна дали някой не е сипал нещо в него. Не че искаме да те плашим, това далеч не се случва често, но е добре да имаш едно наум, защото под въздействието на алкохол и наркотици човек никога не е сигурен как точно ще се развият нещата.

Как да се защитиш?

Ако си на първа среща с някой или не го познаваш много добре, по-добре не се усамотявайте някъде, където не можеш да повикаш за помощ. Трябва да имаш доверие на човека преди да останеш насаме с него. Добре е винаги да имаш зареден телефон под ръка, за да можеш да се обадиш на приятел или полицията, ако нещата не се развиват в желаната от теб посока.

 • Не оставяй насаме с някой, с който не се чувстваш комфортно. Доверявай се на инстинктите си и ако ситуацията ти се струва странна, си тръгни веднага.
 • Не губи представа за това къде си и с кого си. Т.е не прекалявай с алкохола, когато си в компанията на хора, които не познаваш добре. Не пий питиета, които някой друг ти е сипал или донесъл.
 • Преценявай добре състоянието на човека, с когото си на среща. Ако е прекалено пиян или надрусан, не можеш да разчиташ на преценката му да уважава и чува желанията ти.
 • Кажи си още в началото докъде си готова да стигнеш. Ако не искаш да се докосваш, целуваш или да правиш секс с някого, по-добре да го заявиш категорично в началото на срещата.
 • Не се оставяй на другите “да те навиват” да правиш неща, които не искаш. “Всички го правят” е пълна заблуда. Голяма част от връстниците ти не правят секс, нищо че говорят непрекъснато за това.
 • Излизай с повече приятели и се грижете един за друг. Не се притеснявай да поискаш помощ от някой, ако се чувстваш застрашена.

Как да потърсиш помощ

Ако някои те е насилил да правиш секс под някаква форма, ако си била изнасилена или се събудиш и не си много сигурна какво точно се е случило снощи, ето как трябва да постъпиш:

 • Ако си била наранена, отиди в болницата. В повечето спешни отделения трябва да има лекар, който е специалист в оказването на първа помощ на жертви на изнасилване. Там ще те прегледат, ще ти направят тест за бременност, както и за сексуално предавани инфекции.
 • Обади се на приятел или близък, с когото се чувстваш сигурна. Кажи им какво се е случило и че имаш нужда от помощ и съдействие.
 • Ако искаш да заведеш иск срещу насилника, трябва да отидеш в болница веднага и по възможност да не унищожаваш физически доказателства, което означава да не се преобличаш и къпеш. Лекарите могат да вземат ДНК проба до 72 часа след акта. Така че има смисъл да отидеш в спешното отделение дори да е минало малко време от случилото се.
 • Ако не си сигурна какво трябва да направиш, обади се на някои от телефоните за спешна помощ – 112 или на Фондация “Асоциация Анимус” 0800 18676 или 02 981 7686. Те са специализирани да помагат на жертви на насилие и ще ти кажат как да постъпиш в зависимост от ситуацията.
 • Опиши всичко, което си спомняш, ако трябва направи и снимки. Колкото повече време минава, толкова по-малко подробности ще си спомняш и така няма да има достатъчно доказателства, че си била изнасилена.

Как да повдигнеш обвинение срещу изнасилвача?

Колкото по-скоро се оплачеш в полицията, толкова по-големи са шансовете насилникът да бъде хванат и да не може да посегне на някой друг след теб.

Ако познаваш човека и не искаш да го арестуват, обади в някои от центровете за помощ на жертви на насилие и те ще те посъветват как да постъпиш. Дори насилникът да ти е близък, дори да е момче, което харесваш, важно е да не подценяваш случилото се и да не го защитаваш. Сексът по принуда е престъпление и извършителят трябва да си понесе последствията. Сега се е случило с теб, но помисли как би се чувствала, ако утре се случи с друго момиче, защото ти не си предприела нищо.

Изнасилването няма само физически последствия. Със сигурност ще се чувстваш и емоционално объркана и уплашена. Трудно е да говориш за нещо толкова лично, като изнасилване от познат. Консултацията с психолог, специалист в оказването на помощ на жертви от насилие наистина може да ти помогне много по-бързо да преодолееш шока от случилото се. Ако чакаш нещата да отминат от само се бе си, е много вероятно спомените да изплуват и да преживяваш ужаса отново и отново, вместо да продължаваш напред и да имаш здрава връзка и сексуални контакти.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg