Връзка без секс

Може ли да издържи връзката без секс?

Истината е, че в една връзка можете да бъдете интимни и без да правите секс, особено когато не сте готови, няма за къде да насилвате нещата. Ако се стигне до този момент, трябва да сте сигурни, че го искате, първо, и второ – да знаете как правилно се използва презерватив.

Проучвания показват, че двойките, които са изчакали първо да развият връзката си емоционално преди да правят секс, имат по-положителни взаимоотношения. Една връзка може да разцъфти и без секс. Първо разберете дали ще го бъде или не, пък после ще последва каквото трябва.

Разбира се, не казваме, че сексът не е важен. Напротив, това дали може да си доставяте удоволствие и дали има привличане между вас е неизменна част от една връзка, но в един по-късен етап от нея. Можете да бъдете интимни и без секс, особено в началото. Ако не сте готови за тази стъпка, не означава, че не харесвате или не сте привлечени от любимия ви човек. Просто не сте готови и в това няма нищо лошо. Дори не говорим за това дали сте готови за първия си път. Това, че вече сте го правили не означава, че е нужно да легнете със следващия човек още през първата седмица.

Изградете близост извън секса. Прекарвайте време заедно, правете неща, които и двамата обичате. Ходете на театър, кино, ледени пързалки, танци, паркове, разходки, гледайте любимите си филми и много други. Има безброй много занимания, които ще ви сближат.
Разбира се, няма как да мине и без натрупване на напрежение. То си е като напрежението преди първата целувка. Да не правите секс, не означава, че не може да си доставяте удоволствие без да стигате до край. Има доста сексуални игри, които да освободят това напрежение. Опознавайте тялото на любимия, без да правите нещо, което ви е неприятно – и на двамата. Може да използвате ръце или пък орална любов, но пак казвам – трябва и двамата да сте окей с тези неща.

Има връзки, които са само секс. В леглото нещата са добре, но освен това всичко е пълна нула. Да, и в това няма нищо лошо, има и такива периоди в живота, но когато погледнете нещата в широк план ще разберете, че това не ви е донесло нищо съществено в живота. Така че е по-добре да избягвайте такива взаимоотношения.

Сексът си е голямо оръжие, което може да замъгли мисленето. Особено, когато сме млади и хормоните бушуват, понякога ни се струва, че той може да реши всичките ни проблеми. Което води всъщност до тяхното задълбочаване. Когато решим да не избързваме със скока в леглото, имаме много повече време за опознаване и взимане на правилните решения.

Понякога изниква и въпросът дали той или тя е с мен, само за да влезе в гащите ми. Ако другият може да изчака и да не ни притиска, тогава най-вероятно не се интересува само от това. Което също не означава, че ще бъдете цял живот заедно, но поне ще сте сигурни, че сте споделили леглото си с човек, който ви уважава.

Та така… връзката без секс не е мит. Това е нещо естествено, особено, когато все още не сме узрели и готови. Много по-важно е да се опознаете на чисто човешки преди да предприемате каквито и да било решения, независимо какво може да говорят другите или дори гаджето ви.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg