Менструацията

Менструалния цикъл е загадка! Дори на жените им е трудно да разберат какво точно става с тялото им, а и не само с него. Прочетете всичко за менструацията, за да разбулите мистерията.

Цикълът

Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но се срещат варианти от 15 до 45 дена. За първи ден на цикъла се счита първият ден на менструацията. Когато кървенето престане, стената на матката става по-плътна, за да се настани в нея яйцеклетката. По средата на цикъла яйцеклетката, която досега е съзрявала, се отделя от яйчниците. Този процес се нарича овулация. Ако яйцеклетката влезе в контакт със сперматозоид и се оплоди, тогава следва бременност. В противен случай стената на матката отново изтънява и ненужният материал се изхвърля от тялото – тогава започва кървенето и цикълът започва отначало.

Хормоните

Хормоните, които спомагат за менструалния цикъл при жените, са много. Всяка една фаза от цикъла се осъществява от различен хормон. Хормоните предизвикват развитието на яйцеклетката, уплътняването на стената на матката и последващото и изтъняване и изхвърляне. Те също са причина за раздразнителността и дискомфорта, които изпитват някои жени по време на менструация. Хормоните причиняват още повишаването на телесната температура точно преди овулация и промените във вагиналното течение. И двета са важни знаци за хората, използващи естествени методи за семейно планиране.

„Безопасните“ дни

По време на всеки менструален цикъл има няколко „безопасни“ дни – безопасни, ако не искате да забременеете. Ако правите секс през тези дни, шансът да забременеете е много малък, но не и напълно изключено. Обикновено „безопасните“ дни са между първия и седмия ден на цикъла и последните 7 дни преди края му. Във всеки един ден между тях необезопасеният секс може да доведе до бременност. За нещастие въобще не е лесно да се пресметнат и следят безопасните дни. За да използвате естествен метод на контрацепция, е необходимо да имате много редовен менструален цикъл. Затова тези методи за предпазване не са много надеждни и съществува голяма вероятност да забременеете.