Мога ли да забременея, ако?

Мога ли да забременея, ако…?

Здравейте!

Едва ли има по-голямо притеснение от това да си на 16 и да мислиш, че може да си бременна. Или да си забременил приятелката си. Но за съжаление няма как просто ей така да те успокоим и да ти кажем, че не е станала някоя беля.

Започваме със случаите, когато е много, много вероятно да забременееш.

Всеки път, когато има секс с проникване, има опасност от забременяване!

Независимо в кой ден от месеца е, тоест от цикъла на момичето. Да, има дни, в които вероятността е по-голяма, и такива, в които е по-трудно да се случи, но повярвай ни, много е сложно да го изчисляваш с точност и е крайно несигурно да разчиташ на „свърши ми преди два дни, значи не мога да забременея”. Можеш да забременееш дори да си в цикъл, защото сперматозоидите могат да живеят във вагината до 5-7 дни и да чакат удобния момент.

“Приятелят ми никога не свършва в мен, но аз все пак се притеснявам” – също едно от най-честите съобщения, които получаваме. Има защо да се притесняваш. Първо защото не можеш да разчиташ, че приятелят ти абсолютно всеки път ще изважда пениса си на време, преди да свърши. Особено на тази възраст, момчетата не могат толкова добре да се контролират. Второ, преди свършването, по време на секс от главичката на пениса излиза една течност, която служи за лубрикант. Възможно е в тази течност, предеякулационна течност се нарича, да има живи сперматозоиди. А само един единствен е достатъчен да свърши работата.

Трети вариант – “с приятеля ми не сме правили секс с проникване, но той свърши там долу, мога ли да забременея”. По принцип, за да забременееш, трябва сперматозоидите да влязат във вагината, но тъй като “там долу” е доста хлъзгаво това би могло да се случи, дори когато момчето свърши в близост до отвора на вагината. Вероятността е много по-малка от тази, когато изпразването е вътре в теб, но все пак я има.
Не забравяй, че дори минимално количество сперма е достатъчно, за да забременееш. Дори да сте правили секс под душа и веднага да се измиеш, дори ти да си отгоре, дори да ти се струва, че по-голяма част от спермата е изтекла навън и така нататък – пак повтаряме – има ли секс с проникване или изтичане на семенна течност в близост до вагината, опасност от забременяване и-ма.

Кога не можеш да забременееш?

Не можеш да забременееш от орален секс. Няма абсолютно никакъв начин сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката през устата
Най-важното: не можеш да забременееш, ако всеки път, когато правиш секс използваш предпазни средства. На твоята възраст най-добрият, лесен и ефективен начин, а и евтин, са презервативите. Ако се научите да ги слагате и махате правилно, няма от какво да се притеснявате. Те са супер сигурни, а това, че често се късат и изхлузват е просто мит. Понякога се случва наистина, но много много рядко и най-вече заради неправилна употреба, а не защото са дефектни. Има с лубриканти – което е супер, различни размери, цветове, с аромати или без. Вече ги правят тънки и еластични и още по-здрави. Изобщо са велико изобретение.

С нещо толкова просто може да си спестите всички притеснения – ще ми дойде ли, закъснява ли ми, колко дни са минали, каква е вероятността и много други. А и така по време на секс ще сте много по-сигурни и спокойни. Няма да си мислете: ‚ох дано само нещо не се обърка‘, а ще сте се наслаждавате на момента. Да, супер просто е: “няма презерватив, няма секс”.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg