Първият път

Първият път, когато ще правиш секс е нещо, което никога няма да забравиш. Може да е плашещо, но в същото време и вълнуващо, и специално. Затова е важно изживяването да бъде приятно. Как да го постигнеш?
Не забравяй да обръщаш внимание и на човека, с когото ще правите секс!
На него или на нея приятно ли им е? Попитай. Притеснява ли се? Използвай нежни думи. Изпитва ли неудобство от голотата си пред теб? Прави комплименти. Има ли знаци, че не е готов/а да продължи по-нататък? Съобразявай се с тези желания.
Вслушвай се в собствените си чувства и в тези на твоя партньор: ако усещаш, че все още не сте готови за секс, не пренебрегвай интуицията си! Само ти знаеш кога е дошъл моментът. Не позволявай на никого да те убеди в обратното. Прави секс само с човек, на когото имаш доверие. Това е тайната на доброто изживяване!

Не бързайте
Не е необходимо всичко да се случи веднага. Разпалвай страстта бавно, за да може и двамата партньори да се почувствате достатъчно възбудени. При сексуална възбуда вагината на момичето се овлажнява. Това е важно, защото в противен случай половият акт ще е болезнен и за двама ви.
За три-четвърти от младите хора първите стъпки в сексуалния им живот протичат в следната последователност: първа целувка, погалвания с ръка, плъзната под дрехите, взаимна мастурбация и накрая полов акт.

Говорете си
Първия път вероятно няма да знаеш какво точно да правиш. Следи за знаците, които ти дава партньорът. Издава ли звуци на удоволствие? Насочва ли ръката ти към определено място? Това са сигнали, че си на прав път! Често обаче сигналите не са толкова ясни. Затова споделете един с друг какво бихте искали да пробвате и какво не. За голяма част от хората самият разговор на тази тема е доста възбуждащ.
И не забравяй за смеха! Хуморът и сексът са идеална комбинация!

Нещата не се случват като във филмите
Не очаквай всичко да тръгне гладко от самото начало. Възможно е момичето да усети болка при първото проникване.
Поставянето на презерватив също може да се окаже трудно – не е зле да се упражниш предварително! Възможно е момчето да стигне до оргазъм много бързо, още щом пенисът му се плъзне в презерватива – или дори преди това. Понякога се случва и обратното – ерекцията може да спадне поради притеснение.
Това е напълно нормално. Не бързайте и поговорете за ставащото. И пробвайте отново. Ако първия път не се получи идеално, не се тревожете – просто опитайте пак.

Болка
При жените първият път може да бъде болезнен. Причината е, че хименът, който представлява еластична кожа, покриваща частично входа на вагината, се разкъсва или разтяга, за да позволи проникването на пениса. Ако момичето е напрегнато, това може да доведе до стягане на вагината, което прави проникването болезнено.

Понякога очакването за болка кара момичето да се напрегне прекалено, което става причина за болезнен секс. Ако обаче момичето е спокойно, възбудено и вагината е влажна, болката съвсем не е задължителна – ако изобщо я има, тя би могла да бъде минимална. Дишайте дълбоко и се отпуснете. Не бързайте и не насилвайте нещата.