Попитай, за да получиш помощ - психолог

Попитай, за да получиш помощ

За да можем да сме ви полезни и в тези проблеми, вече ме събрали контактите на специалисти, които работят с тийнейджъри и им оказват психологическа подкрепа. Има ги на нашия сайт  https://loveguide.bg/nameri-lekar/, за да може по-лесно да ги намирате и да се обръщате към тях, когато имате нужда от тях.

Да имаш семейни проблеми, да си самотен и объркан, да не харесваш тялото си, да си вечно напрегнат и тревожен…всичко това са състояния, в които всеки може да изпадне. Ама наистина всеки. Сигурно следите новините за най-известните личности – които уж са супер красиви, супер известни и супер богати, а се самоубиват, имат зависимост от наркотиците или са в тежка депресия.

Да имаш емоционални или психически проблеми като тийнейджър не е странно, или пък някакво изключение. Напротив, човешкият мозък се развива до около 20-тата година и всяко нещо, което се случва в средата около нас в тези първи 20 години от живота ни, оказва изключително огромно влияние върху това в какви личности ще се превърнем. В детските и тийнейджърските години сме много по-чувствителни, по- лесно се впечатляваме, учим се на поведенчески модели, адаптираме се към външния свят и още много други неща, които ни правят след това “възрастни”.

Защо ви казваме всичко това?

Защото това, което се случва с психиката и емоциите ви в момента е много важно и от него може да зависи бъдещето ви. Ако наистина се чувствате зле, имате сериозни проблеми вкъщи или в училище, или с приятелите, страдате дълго време, имате проблеми със съня, храните се или прекалено често или прекалено рядко…Това не са състояния, които да пренебрегвате и да си мислите, че ще си отминат от само себе си. Нито пък да очаквате, че ние от Loveguide с няколко изречения ще ви помогнем да преодолеете конфликтите с родителите си или пък да преживеете раздялата им.

Добре де, какво да правим тогава?

Трябва да говорите за проблемите си с някой възрастен, на когото имате доверие. Още по-добре ако е специалист – психолог или психотерапевт.

Е чак пък на терапия.

Да, терапията не е нещо срамно. Не трябва да си луд, за да ходиш на психотерапия. В живота всеки се изправя пред трудности и предизвикателства и за да ги преодолее, има нужда от подкрепа. Това могат да са приятелите ни, които имат повече опит и са по-силни от нас. В тийнейджърските години приятелите ни обаче са почти толкова объркани колкото сме и самите ние и трудно могат да ни дадат ценен съвет.

Бихме ви посъветвали да намерите някой по-възрастен от вас, с който да се чувствате спокойно да говорите за всичко. За училище, за приятели, за родителите си и семейството, за плановете си за бъдещето. Това помага изключително много. Може да е някой по-голям роднина или приятел, братовчед, леля, майката на най-добрата ви приятелка. Може да е готин учител, който харесвате и смятате за по-близък.

Още по-добре е да отидете при училищния психолог, ако имате такъв в училище. Не трябва да се притеснявате, че другите ще разберат за това и ще ви се подиграват.

Психолозите ще запазят разговорите ви в тайна, освен ако няма причина сериозно да се страхуват за здравето и живота ви и тогава ще споделят с родителите ви или с тези възрастни, при които живеете и които се грижат за вас.

Ако пък се разбирате с родителите си, но имате проблеми или страдате за нещо, с което те не могат да ви помогнат, кажете им, че имате нужда от помощта на психолог.

Родителите знаят, че колкото и да им се иска, не могат винаги и за всичко да бъдат най-добрата подкрепа за децата си, особено когато се отнася за здравето им. А психичното здраве е толкова важно колкото и физическото.

Повярвайте ни, знаем, че това хич не е лесно. Не само за тийнейджърите, но и за възрастните. Грижата за психичното здраве е нещо, на което се обръща сериозно внимание едва в последните години. А се оказва, че ужасно много хора страдат от психични проблеми, по-леки или по-тежки, но не сме свикнали да търсим помощта на психолози и психотерапевти.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg