Митове за забременяването

„Мога ли да забременея, ако…” В общия случай, ако продължението включва каквато и да е форма на проникване на пенис във вагината, отговорът е „да, може да си бременна”. Не бързай да се паникьосваш. „Може да си бременна” е различно от „бременна си”. Истината е, че мъжете и жените са създадени, за да се възпроизвеждат. Просто така са устроени телата ни. Така че начините да се предпазиш от забременяване са два – или се въздържаш от секс, или използваш модерните открития на медицината като противозачатъчни хапчета и презервативи. Каквото и да четеш в Интернет, трябва да си сигурна, че нито определени йога пози, нито душове с кока-кола (да, и такива неща сме чували), нито билки, енергийни масажи или вуду магии не могат да те предпазят от забременяване.

Ето 10 от най-честите заблуди за забременяването, които е добре да знаеш, а още по-добре да споделиш и с приятелките си:

Мит: Не можеш да забременееш, ако правиш секс, докато си в цикъл.

Факт: Спермата може да живее във вагината 5-7 дни. Така че дори да си правила секс в дните преди овулация, сперматозоидите могат да си седят в теб и да чакат благоприятния момент.

Мит: Не можеш да забременееш, ако правиш секс за първи път.

Факт: Сексът си е секс. Без значение дали го правиш за първи или за сто и първи път, т.е всеки път имаш еднакъв шанс да забременееш.

Мит: Ако си правила секс права или си била отгоре.

Факт: Къде, как и в каква поза правиш секс е без значение за забременяването. Ако не ползваш някаква форма на контрацепция, винаги ще има проникване на сперма във вагината…и дори да ти се струва, че по-голяма част от нея изтича навън, повярвай ни, достатъчно количество остава и вътре в теб.

Мит: Не можеш да забременееш, ако правиш подскоци след секс.

Факт: Поздравления, че правиш упражнения. За съжаление, подскоците помагат да си в добра форма, но не са добра форма за предпазване от забременяване.

Мит: Взела си душ, пишкала си или си се изкъпала след секс, следователно няма опасност да забременееш.

Факт: Нали знаеш, че пишкаш от различна дупка…пишкането след секс е хубаво, защото предпазва от различни инфекции като цистит например, но отворът за пишкане няма нищо общо с отвора за забременяване. Дори да си направиш промивка с душа, да се изкъпеш или изпишкаш, сперматозоидите са вътре в теб, няма как да ги изкараш.

Мит: Правили сте секс в басейн, в морето или във ваната.

Факт: Вече казахме, че мястото е без значение. Дори да сте във водата и тя да отмие част от спермата, ако е имало проникване, част от семето е вътре в теб. НО…ако момчето е свършило във водата, а не вътре в теб, е почти невероятно да забременееш от спермата в басейна.

Мит: Той си го е извадил преди да свърши.

Факт: Сексът е като баскетбола – първо дриблираш, после целиш коша. Дори той да е успял да извади пениса си от теб преди да свърши, можеш да забременееш от семенната течност, която излиза преди еякулацията.

Мит: Не можеш да забременееш, ако момчето свърши точно на входа на вагината ти.

Факт: Там долу е достатъчно хлъзгаво, така че всичко около вагината ти може да служи за “пързалка”, която да подхлъзне спермата навътре в тялото ти.

Мит: Ако взимаш наркотици или имаш хранително разстройство, тялото ти не е достатъчно здраво, за да забременее.

Факт: Дори да не си в най-добра форма, репродуктивната ти система най-вероятно е. Не рискувай да правиш секс без презерватив, само защото не се чувстваш достатъчно “плодовита”. А щом се чувстваш зле и имаш проблеми – значи трябва да потърсиш помощ и да се лекуваш.

Мит: Той се друса, носи супер тесни дънки и пие много газирано.

Факт: Добреее. Навиците на гаджето ти не са от най-здравословните и вероятно в спермата му вместо 4 милиона има 3 милиона сперматозоиди. Дори да е така, това са МНОГО сперматозоиди. На теб ти трябва един единствен, за да забременееш.

За финал да повторим, че всички хитринки, стойки, хватки и пинизи за предпазване от бременност по нетрадиционен начин просто не работят. Ако работеха, производителите на презервативи и противозачатъчни щяха да са фалирали. А не са. Единственият сигурен начин да правиш секс и да си сигурна, че няма да забременееш е да ползваш някой от доказаните методи – хапче или презерватив. Всеки път.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg