Момчетата през пубертета

Момчетата през пубертета

Какво се случва с момчетата през пубертета и как се превръщат в мъже? Този процес може да започне на 9 години или пък на 16. При всеки е абсолютно различно и няма правила.

Понякога става постепенно и отнема години. Друг път пък се случва буквално за едно лято или няколко месеца. През ваканцията някои от момчетата дръпват страшно на височина, разширяват им се раменете, уголемяват им се челюстта и хоп – от деца заприличват на големи мъже.

Започват да се окосмяват на места, където преди не са имали косми – по лицето, под мишниците, между краката, по гърдите, а понякога и по гърба.
За всички тези промени в тялото са виновни хормоните, които обаче вървят и с няколко неприятни странични ефекта. Кожата и косата започват да се омазняват, много вероятно е да се появят пъпки, или така нареченото акне.

Момчета, през пубертета ще започнете да се потите много повече отпреди. При това не само когато сте на игрището.

Затова преди да почнете да си сравнявате мускулите с вашите приятели, да се тревожите ще ви поникне ли достатъчно гъста брада и нормално голям ли е пенисът ви за възрастта ви, първо, ама най-първо, трябва да започнете да се грижите за хигиената си. Да се къпете редовно, да си сменяте бельото и тениската всеки ден, да си миете зъбите сутрин и вечер, да си намерите подходящ продукт за тийнейджърска кожа, с който да почиствате лицето си – с една дума да сте чисти и да миришете на хубаво. Изобщо не става дума да давате десетки левове за козметика – сапун, шампоан, четка и паста за зъби, дезодорант, лосион за лице. Това е. И какъвто бюджет имате – такъв. И евтините и скъпите продукти вършат работа. Важно е да ги ползвате редовно.

Е добре де, добавяме и самобръсначка и крем за бръснене от един момент нататък. Повече за мъжкото окосмяване можеш да разбереш от видеото ни “Брадите пак са на мода”.

Както казахме, през пубертета момчетата започват да следят изключително зорко какво се случва с пенисите им, добре ли растат, всичко нормално ли е там долу, достатъчно големи ли са. Всъщност всички проучвания показват, че тези мъжки тревоги продължават едва ли не цял живот. Независимо, че не спираме да ви повтаряме, че размерът няма значение, вие пак си мислите, че това е едва ли не най-важното нещо.

Момчета, най-важното обаче е да не се сравнявате с другите, защото промените в пубертета настъпват различно при всеки и няма универсален размер и форма, който всеки трябва да постигне до определена възраст. Много е важно също да не вярвате на реклами, банери и клипчета, които се опитват да ви продадат хапчета, гелове, упражнения или ужасни уреди, с които уж е гарантирано, че за няколко месеца пенисът ви ще порасне с еди колко си санитметра и ще станете най-добрият любовник на света. Най-много да си докарате някой сериозен проблем и да стигнете до лекар. И като казахме лекар – ако наистина имате някакви притеснения, че нещо с тялото и пенисът ви не е наред, отидете на уролог. Само той може да ви каже със сигурност имате ли проблем или не. Не интернет, приятелите ви или някоя реклама.

Другото, което най-много вълнува момчетата в пубертета е мастурбацията и мокрите сънища. Имаме отделни видеа по тези теми – гледайте ги. Както и Форми и размери на пениса.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg