Най-добрата ми приятелка си има гадже. Част 2 (видео)

Здравейте,

Сигурно сте попадали в тази ситуация. Една от най-добрите ви приятелки си хваща гадже и изведнъж не може да й видите очите. Дори ако сте в един клас, тя най-вероятно прекарва времето си с гаджето, а не с вас. И това започва да ви дразни. Означава ли това, че тя не е добра приятелка? Как да се справим с тази ситуация? Весела Бабинова говори по темата.

Първо нека ви припомним, че хората сме различни. Начина по който комуникираме с останалите и приемаме нашите взаимоотношения също е различен, така че нека не прибързваме със заключенията „тя не ми е приятелка.“

Може би главният въпрос, който трябва да си зададем е защо тази ситуация ни афектира толкова много?

Тя ли е единствената приятелка, която имам? И ако тя си намери приятел, означава ли, че нашият социален живот приключва? Дали не сме се привързали прекалено много към нея и сега изпитваме ревност – „Как може да обръща повече внимание на него, вместо на мен.“
Малко или много всеки, особено в тийнейджърските си години, като хване гадже, леко се омагьосва и забравя за случващото се около него. Повечето знаете какво е да се влюбиш, пеперудите в стомаха, не ти се яде, в час вместо да слушаш урока си мислиш кога ще го видиш отново. Нормално е влюбените да искат да прекарват повече време заедно, особено в началото, когато емоциите са силни. Не съдете приятелката си прекалено строго.

Опитайте се да разберете, че тя просто има нужда от това. Разбира се има и хора, чийто социален живот не се афектира от това дали имат гадже или не. Но това отново идва от различията между хората. Няма правилно или неправилно.

Та, първо разберете от къде идват тези ваши чувства. Може пък тайно да ревнувате, че тя си има приятел, а вие не. Трудно е човек да си признае подобно нещо, но ако то всъщност е реалност, в момента в който го осъзнаете ще може да работите по въпроса. Да се опитате сами да вдигнете самочувствието си и да не ви е нужен друг човек за това. Както в много книги се казва, първо трябва да обичаш себе си, за да може да имаш здравословни връзки с останалите – било то с гадже, приятелки или родители. Не е лесно, но е хубаво да се обърнем към нас самите преди да сочим с пръст.

Друго нещо, което може да направите е да комуникирате тези ваши чувства с вашата приятелка. Може да й кажете „Не ми харесва как забравяш за мен всеки път като си хванеш гадже. Имам чувството, че ме търсиш само когато ти имаш нужда от мен.“ Вижте какво ще ви отговори тя. Може и да ви изненада. Може за нея всичките тези неща да се случвам несъзнателно и тя въобще да не вижда, че намалява контакта си с вас за сметка на гаджето. Както много пъти сме ви казвали, комуникацията е важна във всички видове взаимоотношения. Не се притеснявайте да казвате какво чувствате, страхувайки се, че може да обидите някого и да направите нещата по-зле. Те ако не са ок така или иначе… няма какво да губите.

Та, всички или сме били, или ще бъдем в едната или другата позиция, или пък двете. Нормално е да сте объркани в подобни взаимоотношения, но не прибързвайте със заключенията. Особено ако не сте говорили с приятелката си какво точно се случва и какви са причините за това. Връзките както между гаджета, така и между приятели не е лесна. Няма пътеводител за успешна връзка. Но сме стигнали до заключението, че когато има комуникация, то нещата могат по-лесно да се разрешат.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg