Пъпките

Пъпките – как да се справим с този враг

Пъпките – може би едно от най-неприятните неща като си тийнейджър. Не стига, че имаш куп други неща на главата, като контролни, влюбвания, смяна на настроения, а за капак и пъпки. Лошата новина е, че не изчезват като с вълшебна пръчка като станеш на 20.

Около 85% от тийнейджърите имат проблем с кожата, акне, черни точки, омазняване на лицето и подобни драми. Всъщност от 100 човека, едва един никога в живота си няма да има пъпки. Така че това е в реда на нещата. Е, по закона на гадостта пъпките се появяват точно в този период от живота, в който ни е най-важно как изглеждаме и какво мислят другите за нас. Събуждаш се сутрин с пъпка на брадата и край целият ден ти е черен и си мислиш, че всички само в твоята пъпка гледат. Нищо подобно, имат си техни проблеми и техни пъпки. Които са им по важи от твоята пъпка.
Но това не означава, че не трябва да направиш нещо по въпроса.

Защо имаме проблем с кожата в тази възраст?

В пубертета мастните клетки в кожата се събуждат и започват да отделят секрет повече отколкото в детските години. Най-често това води до появата на акне и комедони, т.нар черни точки, в областта на челото, носа и брадичката. Но могат да бъдат и по цялото лице, както и по раменете и гърба.

Както с повечето промени в пубертета, и пъпките зависят от гените – не можеш да влияеш на това каква кожа ще имаш. Но можеш да се грижиш за кожата и за тялото си, така че да намалиш появата на пъпките и белезите от тях.

Няма категорични доказателства, че конкретни храни предизвикват акне. Но със сигурност състоянието на кожата зависи от общото състояние на организма. Така че прекалено много шоколад, чипс, газирани напитки и друг джънк, а! – както и цигарите, освен че вреди на здравето ти, може да доведе до акне.

Не само гените и начина на живота, но и външната среда влияе на пъпките. Ако седиш на затворено с мръсен въздух, или в задимено място, ако допираш до лицето си мръсни предмети, ако не се движиш достатъчно, спиш прекалено малко, стресираш се – всичко това влияе зле и на тялото и на лицето ти.

Какво да направиш?

Първо да избягваш горните неща, особено ако имаш лоша кожа – повече движение и спорт на чист въздух, по-малко вредни храни, цигари и алкохол, повече сън и почивка.
След това да започнеш да се грижиш ежедневно кожата ти да е чиста, подхранена и защитена.

Как?

Казваме веднага какво със сигурност НЕ трябва да правиш:

– Не ползвай за лицето си сапуна, с който се къпеш. Това изсушава допълнително кожата и стимулира секрецията на мастните жлези.
– Не прекалявай с търкането, мокренето и миенето. Това също пресушава кожата. Почистване сутрин и вечер е напълно достатъчно.
– Никакво стискане, търкане, натискане. Златното правило е, че колкото по-малко дразним кожата, толкова по-добре.
– Топла вода и почистващ продукт два пъти на ден е оптималната грижа. Никакви абразивни гъби или уреди за почистване в дълбочина в домашни условия. За това си има козметици и дерматолози.
– Трябва да намериш кой продукт, крем или лосион е подходящ за теб. Имай предвид, че това може да е нещо съвсем различно от козметиката, която ползват твоите приятели или родители.
– Ако имаш проблеми с кожата, най-добре е преди да започнеш да използваш козметика, да се посъветваш с козметик или дерматолог, за да знаеш какъв тип кожа имаш и какво е добре за нея.
– След това си избери продукт, който е специално за тийнейджъри. Както казахме, не става с обикновен сапун, нито с почистващите продукти на майак ти. Не е нужно да е нещо скъпо или да са тонове шишета и тубички.
– В зависимост от вида на кожата и колко са пъпките – обикновено един продукт за измиване и един за намаляване на появата на пъпките. Най-много и един ежедневен крем с някаква активна съставка, който едновременно да хидратира и да предпазва кожата от външната среда.

На колко години ще спрат да ти излизат пъпки?

Ако можехме да ти отговорим на този въпрос, сигурно щяхме да получим Нобелова награда. Никой не знае и за съжаление пъпки могат да ти излизат цял живот, не само докато си в пубертета. Но има достатъчно начини да се справиш с тях, стига да си постоянен в грижата за кожата и да не се чоплиш, човъркаш и да я дразниш излишно.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg