Проблеми в интернет! (видео)

Здравейте!

В днешно време не е нужно да се намираме извън дома си, за да се почувстваме в опасност. Интернет има много позитиви, но също така може да доведе и до много неприятни ситуации. За това е важно да знаем как да го използваме безопасно.

Кибертормоз

Всички сме били в училище и знаем колко груби може да са тийнейджърите един към друг. Е, благодарение на социалните мрежи, тази грубост може да се пренесе и извън училищните коридори. Кибертормоз е когато нападаш някого в социалните мрежи – изпращаш им обидни съобщения или постваш злобни коментари под снимки, като „толкова си грозна, приличаш на момче“ и подобни. Нито тормозът лице в лице, нито кибертормозът трябва да се толерират.

Ако пък ти си обект на тормоз, то ти препоръчваме, първо – да не се връзваш на написаните неща, и второ – да споделиш на някой по-голям, на когото имаш доверие. Той ще ти даде добър съвет как да процедирате в дадената ситуация. За щастие, поне социалните мрежи позволяват да докладваш хора и коментари.

В социалните мрежи.

Трябва да сме много, много внимателни с кого си пишем в социалните мрежи. Особено когато сме по-малки, но и не само – винаги правилата важат за всички.
– Не приемайте приятелство на непознати хора, особено ако са от противоположния пол.
Ако са от същия, няма как да знаете кой седи за тях, а и много често хора от вашия пол може да се окажат насилници или изнудвачи.
– Не отговаряйте на съобщения от непознати хора. Особено ако те изглеждат по-големи от вас. Тази опасност най-често съществува при момичетата. Но момчетата не са застраховани! За съжаление има мъже, които биха са възползвали от вашата доверчивост и неопитност. В никакъв случай не се ласкайте от съмнителни профили (хора, които не познавате), които ви обсипват с комплименти колко си красива, сладка и т.н. Никога не се съгласявай да се срещнеш с такъв човек. Знаем, че сте тийнейджъри и не обичате много да ви се казва какво да не правите, но тук нещата са сериозни. АКО решите да излезете с непознат от интернет, то кажете ПОНЕ на един човек къде и с кого отивате. И дръжте връзка с този човек през цялото време. Горещо препоръчваме да заключвате социалните си профили, за да не може всеки да вижда вашите снимки и информация за вас.
– Не качвайте провокативни снимки в интернет. Особено ако нямате 18. Под провокативни снимки имате предвид, снимки по бельо, оголени рамене, секси погледи, захапване на
пръсти, издадени устни, фитнес снимки на дупета и т.н. Харесвате тялото и визията си – това е супер. Но не забравяйте, че до интернет имат достъп дооооста хора и някои от тях нямат добри намерения. Не подхранвайте фантазиите им. А и не се знае как могат да злоупотребят със снимките ви.
– Ако някой непознат настоява да се видите или иска да му изпращате голи снимки, колкото и невъзможно да ви се струва, кажете на вашите родители. И заедно отидете в полицията. Едно момиче на 14 ни писа, че непознат, с когото е започнала да си пише е поискал нейни голи снимки и я заплашва какви ужасни неща ще й се случат,
ако не прави каквото й казва. Посъветвахме я да събере сили и да каже на техните. Заедно отидоха в полицията и го докладваха. Оказа се, че тя е не е единственото тормозено
момиче в града и се води следствие. По този начин може да помогнете и на много други момичета или момчета.

Sexting

Така, имате си приятел, вече сте на 17 години, евентуално сте правили секс, не прекарвате нощите заедно, но пък много си липсвате, много се обичате и чувствате голяма привързаност. Какво правите в този момент? Взимате телефона и започвате да пишете леко закачливи съобщения, които могат да прераснат в секс по телефона. Дори може да ви се прииска да изпратите ваша гола снимка, за да направите партньора си щастлив. Добре, но ние ви препоръчваме да оставите интимността извън телефоните си. Да, сега може да сте много влюбени в този човек, но какво ако нещата свършат лошо и той или тя поства вашите разговори и снимки в социалните мрежи, за да ви отмъсти. Или пък някой хаква телефона ти или пък на партньора ти и отново цялата информация отиде някъде онлайн. Или директно започнат да те изнудват, з ада не я направят публична. И в двата случая, тези неща са нелегални, тъй като без ваше съгласие, особено когато сте непълнолетни, такъв тип съдържание е незаконно да се качва. Но, за да сте на 100% сигурни, че подобно нещо няма да ви се случи, просто избягвайте подобни разговори в чатове или пък голите снимки.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg