Връзката ми се разпада!!! (видео)

Здравейте,

Днес, Весела Бабинова ще говори за връзките по време на карантина и как да се справим.

Тъкмо сте се престрашили да поканите някого на среща, той или тя пък са се съгласили, станали сте гаджета и сега изведнъж ви казват, че трябва да си седите вкъщи и да не се виждате с други хора. И докато мерките, които нашата страна предприема са важни, вие се чудите как да поддържате връзката си по време на изолация. Ето и нашите съвети:

Не се притеснявайте, все пак телефоните за това са създадени – да ни свързват.

Знаем, че е малко странна ситуацията. Не е като да сте отишли да учите в различни градове. Напротив, намирате се в едно и също населено място, и все пак физически няма как да се видите. И разбира се тук на помощ идват нашите телефони и различни чат платформи, които ни позволяват да си говорим с нашите приятели независимо къде сме. Чувайте се редовно със своята (евентуално бъдеща) половинка. Може и да си пишете, но понеже физическият контакт е ограничен, то препоръчваме да отделяте време и в телефонни разговори. Различно е, когато чуваш гласа на любимия – интонация, характерния тембър, паузите, смеха – създава чувството за близост. Само чатенето не е достатъчно.

Превърни негативното в позитивно

Да, тъпо е, че не може да се виждате. Но създалата се ситуация може да е възможност за вас да изградите още по-силна връзка. Споделяйте си и се изслушвайте. Притеснявате ли се за учебната година? Със сигурност ако сте 7ми или 12ти клас имате доста грижи покрай предстоящите изпити.
Емоционално подкрепяйте своята половинка и се опитвайте все пак да бъдете романтични. Може да се появите с цветя по видео чат или пък да нарисувате романтична картичка, или да запишете весела видео картичка. Сигурни сме, че сте креативни и ще измислите нещо. Или просто разгледайте вYouTube & Tik Tok какво са измислили другите и го пресъздайте по свой начин.

И пак можете да правите неща заедно

В момента много артисти и платформи стриймват филми, тренировки, концерти и други интересни занимания. Макар и да не сте заедно, то може заедно да се включите и да гледате някой ваш любим изпълнител или някой хубав филм. Мотивирайте се и да тренирате, защото в момента нямаме много опции за раздвижване, но пък искаме да запазим добрия си тонус.

Интимност

Неизбежно някои от вас ще стигнат до липса на физическа близост със своя партньор. Вероятно ще прибегнете до интимни или еротични разговори по телефона или пък съобщения. Това е естествено и няма нищо лошо. Но, слагаме едно голямо НО. Както сме казвали, интернет не винаги е най-безопасното място. Така че внимавайте и не споделяйте неща, от които ще ви е срам ако станат публични. Не казваме, че това ще се случи задължително, но пък има такъв шанс иискаме да бъдете предпазливи.

Всичко има своите граници

Бъдете внимателни да не прекалявате със съобщенията и обажданията. Сега всички сме си вкъщи и всеки знае, че всички сме на разположение на телефоните си. Но това не е задължително. Трябва да си вземаме почивка от телефоните и социалните мрежи. И ако вашата половинка не ви отговаря веднага на съобщенията, не го приемайте лично и драматично. Сега очакванията са още по-завишени да си свободен 24/7, но това не е редно. Ако пък вие седите 24/7 онлайн – недейте. Наистина. Никак не е здравословно. Също така, препоръчваме освен да се чувате с партньора си, то контактувайте и с вашите приятели. Не е нужно да свръх компенсирате физическата липса с постоянни разговори.

Животът си продължава – учете си уроците, посещавайте онлайн часовете си, поддържайте връзка с приятелите си, слушайте музика, четете книги, гледайте филми, рисувайте, танцувайте, тренирайте. Може да сме затворени вкъщи, но пък това помага на въображението да ни отърве от скуката. Физическото здраве е толкова важно колкото и психичното. За това, грижете се за себе си и знайте че никога не сте сами и винаги може да намерите помощ, ако имате нужда от нея.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg