Родителите ми не харесват гаджето ми

Родителите ми не харесват гаджето ми

„Родителите ми не харесват гаджето ми, но ние сме много щастливи заедно. Те постоянно ми повтарят, че мога да срещна някой много по-подходящ. Супер много ме стресират, защото аз си ги обичам нашите, но няма да си проваля връзката заради тях. Какво да правя?“

Предполагам, че първата ви реакция в подобна ситуация е да се отдръпнете от родителите си или да влезете в едни големи кавги с тях. Но да знаете, че това не е добре за никого. Не работи и скришом да продължите връзката си. Подобни тайни от вашите родители могат единствено да срутят доверието помежду ви. А и цялото това напрежение да имате таен живот може да доведе до странични проблеми – с училище, други хобита и занимания, с останалите ви приятели, както най-вероятно и с връзката ви.

Само защото те са родители, а вие не сте съгласни с тях, това не означава, че те нищо не разбират. Да, и те сигурно не са перфектни, но имат години опит и мъдрост, които вие все още нямате. Заради това може да са видели някои тревожни сигнали в гаджето ви много по-лесно от вас, защото вие най-вероятно сте заслепени от емоциите си към него или нея. Струва си да опитате да паузирате гнева си към тях и да прецените дали те все пак не са прави.

И така, вместо да криете връзката си, най-доброто което можете да направите е да седнете спокойно с родителите си и да ги попитате защо са против нея. И какво може да направите, за да намалите техните опасения. Бъдете готови да изслушате какво имат да ви кажат, без да спорите с тях. Това ще помогне да осъзнаят, че не сте вече малко дете и че вече можете рационално да се справяте с някои ситуации.
Помнете, че те просто искат да ви защитят. И много се притесняват за вас. Те знаят, че често младите хора се впускат във връзки без да са се опознали твърде добре. Опасяват се от нежелана бременност, насилие, употреба на наркотици, и т.н. За това влезте и в тяхното положение. А и да ги успокоите, яко няма такива рискове.

Може да попитате майка си дали нейните родители винаги са одобрявали избраниците й. Може и да успеете да й припомните, че родителите не винаги знаят какво е най-доброто за техните деца.

Понякога твоите очаквания и тези на твоите родители за това с какви хора трябва да се срещате се разминават. Случва се да сте готови да се срещата с неподходящ човек, само защото проявява интерес към вас, а на теб точно това ти трябва. Но понякога пък, родителите имат прекалено различна представа с кого трябва да се виждате – като най-често от какво семейство трябва да идва. В тези случай, когато вашите родители са напълно предубедени, трябва да ги опровергаете. Подгответе се добре – с аргументи, факти и примери.

Всички родители искат твоята половинка да те третира с любов, внимание, уважение и честност. И да е някой, който не ти пречи да бъдеш себе си. Ако те забележат, че се прибирате плачейки или често сте тъжни, то всички тези емоции вдигат червения флаг те да се намесят.

За жалост, а понякога не, вашите родители могат никога да не харесат вашата половинка. Ако това е случаят, трябва наистина да помислите дали притесненията им са основателни или съвсем не. Но обективно, доколкото е възможно, а не заслепени от любов. Ако това е така, то тогава не е задължително да ги слушате, но трябва да сте готови за още кавги. Наистина има вероятност те да не са прави, но никога не изключвайте възможността, че те може да гледат на някои неща по-обективно от теб.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg