Презервативът се скъса

Какво да правим като се скъса презервативът?

Имате си вече гадже, от доста време сте заедно и сте решили, че и двамата сте готови и искате да правите секс. Може това да е първият ви партньор, може и да не е. От изключителна важност е всеки път, когато правите секс да използвате презервативи. Никога няма да се уморим да повтаряме “няма презерватив, няма секс“. И това не е случайно.

После – научете се как да изберете презерватива си, момчета, най-вече вие. И момичета, и момчета, научете се как се ползват преди да дойде голямото събитие. Много е важно, защото най-често презервативите се късат заради неправилното им ползване – било то съхранение или при слагането им.

И така. Питате какво да направите ако презервативът се е скъсал. Да, случва се. По една или друга причина. Именно заради това е много важно след всеки полов акт да проверявате дали е здрав. Като го свалите и ако не тече, не би трябвало да има проблем.

Защо презервативът се е скъсал?

Първо, винаги, винаги ама винаги проверявайте срока на годност на презерватива. Не използвайте презерватив, който пет години е стоял в портмонето ви. Не, не ги дръжте в портмоне. Могат да се повредят от температурата на тялото ви или от други неща вътре в него – стотинки, на пример. Или фиби, ако сте момиче, или кламери и какво ли не.

Много внимавайте как отваряте презерватив. Не използвайте остри предмети като ножици, зъби или нокти, защото има шанс да закачите самия презерватив.

Трябва да знаете как правилно да слагате и използвате презервативи. Пак да повторим, защото е много важно. Когато го слагате, трябва да натиснете края му, защото ако не го направите, там където трябва да попадне спермата ви, може да се образува мехур с въздух и той да се скъса по време на секс. Обикновено се разбира ако това се случи.

И тук е място да разбием един много голям мит, който може да се срещне в интернет. Решили сте, казали са ви или сте прочели, че ако използвате два презерватива едновременно, то сексът ще е по-безопасен. Пълна глупост! Точно обратното се получава, защото при триене да двата презерватива един в друг, шансът да се скъсат е много по-голям.

Не използвайте вазелин или други масла за лубриканти, защото от мазнината латексът губи своята еластичност и може да се скъса. Ако се налага, използвайте лубриканти на водна основа, за да намалите търкането, което може да изтъни презерватива.

Също така никога не използвайте презерватив повторно! Те са еднократна употреба.

Как да проверим дали презервативът се е скъсал?

Както казахме много е важно да проверявате използвания презерватив всеки път след секс. Ако момчето е свършило, просто не трябва спермата да тече отнякъде. Ако не е свършило, хубаво е момчето да отиде в банята и да напълни използвания презерватив с малко вода. Ако се е скъсал, то ще се забележи изтичане.

Проверихме, презервативът се е скъсал и сега?

Да си дойдем да думата – това, което трябва да направите е да отидете в аптека и да поискате спешна контрацепция или така нареченото хапче за след секс. То се продава без рецепта, така че не ви е необходим лекар. Може да се приеме до 72, а понякога и до 120 часа след секс – зависи от марката. Но колкото по-скоро го приемете, толкова по-ефективно ще е то. Прочетете внимателно инструкциите как точно трябва да се вземе.

В никакъв случай, ама никакъв, хапчето за след секс не бива да се използва като редовен метод за контрацепция, сиреч не си мислете, че можете да правите секс без презерватив и всеки път да пиете хапче. Вредно е. Не е предназначено за редовна употреба, защото може да разбърка хормоните на момичето. Използва се само в крайни и спешни ситуации, мноооого рядко, няколко пъти в живота, като тази да ви се скъса презерватива. Препоръчваме ви да гледате нашето видео посветено на спешното хапче, за да чуете по-подробна информация за него.

Наистина е много важно да използвате презервативи, но е също толкова важно и да знаете как да ги използвате правилно, за да бъдат най-ефективни. Не спирайте да се информирате и да питате, за да избегнете нежелани ситуации.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg