Спешното хапче или хапчето за след секс

Представете си страстна нощ, презервативът се къса и трябва да тичате до аптеката за „хапчето за следващата сутрин“ или така наречената спешна контрацепция. За да бъде нашето предпазване ефективно, обаче, трябва да знаем кое как и кога да използваме.

Спешното хапче или хапчето за след секс се продава без рецепта, така че може да си го купите директно от аптеката. Не е нужно да ви го предписва лекар. То много ефективно предпазва от забременяване след секс без контрацепция, ако го приемете възможно най-скоро след половия акт.
Попитайте аптекар или лекар как точно да го вземете и какви са страничните му ефекти. Прочетете от до инструкциите.

Имайте предвид, че някои жени може да изпитат странични ефекти като гадене и повръщане. Често им се повлиява и менструалният цикъл.

Хапчето за след секс не трябва да се ползва като редовен метод за контрацепция, а само в спешни случаи. То не е начин за предпазване от забременяване. То се взима при скъсан или изхлузил се презерватив или пропуснато хапче против забременяване.

Кога да вземем хапчето за след секс?
Колкото по-скоро след опасния полов контакт се приеме хапчето, толкова по-ефективно е то. В зависимост от търговската марка и използвания хормон, може да действа до 72, а понякога дори и до 120 часа след секс.

Много доктори дори препоръчват да държите едно хапче вкъщи за всеки случай, защото колкото по-скоро го вземете, толкова по-добре. Освен това така ще си спестите търчането до аптеката през нощта или уикенда. Изследвания показват, че ако имате хапче за след секс под ръка, това не означава, че е по-вероятно да правите секс без презерватив.

Предизвиква ли аборт?
Не, хапчето за след секс не предизвиква аборт. Действа по няколко различни начина, но нито един от тях няма ефект, ако яйцеклетката е оплодена. Ако приемете хапчето преди овулация, то заблуждава тялото ви, че вече сте овулирали и така я отлага. Хапчето за след секс сгъстява секрета около шийката на матката, пречи на сперматозоидите да проникнат в утробата и да оплодят яйцеклетката. Така предпазва от забременяване.
Ако момичето е вече бременно и вземе хапче за след секс, това няма да има ефект върху бременността ви.

Спешното хапче не е метод за предпазване от забременяване, не е контрацепция. Не го ползвайте често. Само ако нещо се е объркало.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg