предменструален синдром

Какво е предменструалният синдром?

Какво е предменструален синдром?

Предменструалният синдром е състояние, което влияе на жените емоционално и физически, преди или по време на менструация. Това е често срещано явление, но не е задължително всяка жена да го изпитва. Смята се, че ПМСът се появява заради хормоналните изменения в женския организъм, които се случват в двуседмичния период между овулацията и менструацията.
Менструалният цикъл на една жена продължава средно 28 дни. При някои момичета може да 26 дни, при други 32 и всичко между тях.

Овулацията, периодът, когато яйчниците освобождават яйцеклетката, се появява на 14-ия ден от цикъла. Приблизително. На 28-ия ден от цикъла започва менструацията или кървенето. Симптомите на ПМС могат да стартират около ден 14 и да продължат до 7 дни след началото на менструацията. Като при всяка жена е различно – това е средно. Може да е ден-два, или няколко седмици.

За какви хормонални изменения говорим?

Нивата на естроген, женски полов хормон, се увеличават през определени периоди от месеца. Увеличаването на тези хормони може да предизвика промени в настроението, тревожност и раздразнителност.

Симптоми

Емоционалните симптоми могат да включват тревожност, депресивно настроение, чести промени в настроението, раздразнителност и гняв, раличен в апетита, безсъние и много други.

Физическите симптом включват ставни и мускулни болки, главоболие, умора, подуване на корема, чувствителност на гърдите, акне и други.

Въпреки че списъкът е дълъг, не е задължително да изпитвате всичките на куп, при всеки е различно. Различни са както симптомите, така и силата, с която се появяват. При някои жени, симптомите са толкова силни, че могат да повлияят на ежедневието им, при други не чак толкова, а при трети въобще може да ги няма. Също и може един месец да ги има, а друг – не. Или в различните възрасти от живота на една жена да се появяват и изчезват.

Причини за ПМС

Въпреки че причината за ПМС не е напълно известна, има някои фактори, които допринасят за това състояние.
Както вече споменахме на първо място са хормоналните изменения в женското тяло, както и ниските нива на серотонин – друг хормон, който се влияе от естрогена. Други причини могат да са външни като стрес, натоварване, големи проблеми и консумация на храни с ниски нива на витамини и минерали.

Съществува ли лек?

Няма магически лек за ПМС, но може да опитате с някои промени в ежедневието си като това да се храните здравословно, да избягвате кофеин, да приемате витамини и да включите повече движение.

Съществуват много спорове около това дали предменструалният синдром е реално състояние. Някои смятат, че ПМСът е по-скоро спекулация отколкото физиологично смущение. Въпреки тези спорове, предменструалният синдром остава голям реален проблем за много жени и е добре да знаем за неговите измерения, да го имаме предвид и да се съобразяваме.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg