5 начина да се предпазиш от СПИН! (видео)

Знаете ли, че на 1 декември е световният ден за борба с ХИВ/СПИН? А откакто свят светува най-доброто оръжие в каквато и да е битка е знанието. Преди да сте си казали: „Оффф, аре пак за СПИН-а”, отделете тези 4 минути от живота си, за да сте сигурни, че наистина знаете какво е това и най-важното – как да не ви се случи точно на вас. Защото вирусът на ХИВ не подбра между млади, стари, бедни, богати и да, в България има регистрирани случаи на 13-годишни, заразени с ХИВ.

А! И ще ти си поговорим малко и за най-често срещаните заблуди, когато става дума за ХИВ.

За първи път вирусът е описана в САЩ през 1981-ва. До днес лечение не е открито. ХИВ причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност, което е СПИН. От заразяването до разболяването може да минат години и едва тогава да се появят първите симптоми. Тогава вече тялото е с намалена имунна система, тя не може да се бори с инфекциите и един прост грип може да довърши човека.

Всеки ден около 4500 души се заразяват с ХИВ. А от тях 37% са на възраст между 15 и 24 години. Така че сега гледайте и слушайте внимателно, за да знаете как да не сте един от тези хора.