Отърви се от превръзките! (видео)

Какво е менструална чашка?

Изпробвахме нещо ново и бързаме да ви го споделим. Става въпрос за менструалната чашка, която е алтернативен вариант на тампоните и превръзките за справяне с ежемесечното изтичане на кръв по време на цикъл.
И така – менструалната чашка е малък силиконов контейнер, който се поставя във влагалището. За разлика от тампоните и превръзките, които попиват кръвта, чашката просто я събира. Тя не е за еднократна употреба като превръзките и тампоните и може да се ползва много дълго време – поставяме я, после я вадим, изсипваме кръвта в тоалетната, измиваме добре чашката и я поставяме отново.

Какви са предимствата?
Първо, както се досещате, правим много по-малко боклук. Повечето превръзки и тампони не са бързоразградими и замърсяват природата.
Второ, менструалните чашки са направени от медицински антибактериален силикон, който е противоалергичен, няма добавени аромати и миризми, не запарва и не мирише както когато сме с превръзка.
Знаете, че тампоните и превръзките трябва да се сменят на няколко часа, независимо от количеството кръв, което има по тях. От там и понякога много повече боклук от необходимото.
Менструалната чашка може да седи в тялото ни до 12 часа, защото вместимостта й е колкото на три тампона от най-големите.
Ако е поставена правилно, прави вакуум и няма изтичане. А с превръзките и тампоните, това се случва понякога. Можеш да спиш с нея цяла нощ, без да се притесняваш.
Подходяща е за спорт и за морето, просто си седи вътре в теб, забравяш за нея и си правиш нещата, които ти харесват без да мислиш колко време е минало.

Недостатъци?
Отнема известно време докато се научиш как се слага, маха и почиства, така че да става бързо и лесно. Първите няколко цигъла можеш да пробваш да редуваш чашка с превръзки или тампони, докато свикнеш. Но с малко повече търпение слагането и махането от един момент нататък стават също толкова естествено както и с тампоните.
Може да се ползва от девствени момичета, но е препоръчително да сте поне на 14 години. Различните марки имат различни размери в зависимост от това дали жените са раждали или не и на колко години са.
Не е много евтина – струва между 30 и 70 лв. в зависимост от марката, но в дългосрочен план излиза много по-евтино от това да си купуваш превръзки и тампони всеки месец и горе-долу за по-малко от година се изплаща. Една менструална чашка може да се ползва поне 2-3 години.

От къде да си я купиш?
Попитай в някоя по-голяма аптека или в големите магазини за био продукти. Можеш да си я поръчаш и по интернет, ще пристигне за около 2 седмици. В опаковката има пълни инструкции как се ползва, така че спокойно всичко ще ти се изясни след няколко махания и слагания. Успех.