Kaк да избера ПРЕВРЪЗКИ? (видео)

Как да си изберете най-подходящите превръзки, за да ви е най-лесно, най-удобно и най-хигиенично.

Общо взето за избора на превръзки, важи това, което сме казвали и за презервативите – човек си харесва неговите на принципа на пробата и грешката. В магазините и аптеките има безброй видове, размери и марки, но обикновено след първите няколко цикъла всяко момиче избира тези, които са му най-удобни и си кара с тях едва ли не цял живот.
Ето бърз курс за по-малките от вас, които още не са намерили своята марка и размер.

Започваме с големината. По време на цикъла менструалната кръв изтича в различно количество в различните дни. За да пазим природата, а и за да ни е максимално удобно е добре да имаме поне два различни вида превръзки, а може дори три или четири. Ако първия и последния ден количеството кръв е съвсем малко (обикновено е така), слагаме някаква по-тънка и малка превръзка, без крилца. За дните, в които течението е по-обилно ползваме нормални или по-абсорбиращи превръзки. Има и такива, които са за през нощта. Те са по-дебели и доста по-дълги, но с тях е по-сигурно, че няма да има изтичане на кръв по чаршафите. Обикновено се налага да ги ползваме само една или най-много две вечери от цикъла, така че ако си купите цял пакет, ще си го ползвате дълго време.
Има превръзки с различна форма, най-вече според вида бельо, което предпочитате. Ако ходите с прашки, няма как да закрепите на тях широка превръзка, изберете си модел, който се стеснява в задната част.
Крилцата не са най-красивото нещо на света, но пък наистина предпазват от изтичане отстрани, така че според нас са велико изобретение.

Памучни или “копринени”?
Пробвайте и си преценете – важното е да не ви дразнят и запарват. Не забравяйте, че цикълът може и да е необходимо зло, но не трябва да си причиняваме допълнителни злини с превръзки, които не са ни удобни, дразнят или дори разраняват деликатните ни части там долу. Това, че рекламират определен продукт като “нежен”, копринен, научно изследван и т.н не означава, че задължително трябва да ни хареса. Ако си купите превръзки, които са скъпи, но не са ви удобни, просто ги подарете на някоя приятелка, а вие пробвайте други. Не се мъчете.

Ароматизирани или неароматизирани
Нормално е да усещате миризмата на менструалната кръв, когато сменяте превръзките си, но не се притеснявайте – няма как докато сте в цикъл някой да стои до вас и да усети, че сте неразположени. Затова и няма нужда да избирате превръзки само защото са ароматизирани и си мислите, че неутрализират миризмата, която усещате. За да бъдат ароматизирани, превръзките обикновено са третирани с химикали, които могат да раздразнят кожата и да причинят възпаление. Препоръчваме ви всичко, което слагате по тялото и по кожата си да е с минимално количество ароматизиращи вещества. Това важи и за кремовете за лице и тяло, и за гримовете и за превръзките.

Още няколко съвета, които и преди сме казвали, но да повторим за всеки случай. Хигиената по време на цикъл е особено важна. Измиването с течаща вода поне два пъти на ден е повече от препоръчително. Превръзките се сменят на 3-4 часа, затова пак е важно да са правилния размер. В дните, когато течението е слабо, за този период има съвсем малко кръв, няма нужда да хабите цяла голяма превръзка и да я хвърляте през няколко часа.

За и против ежедневните превръзки?

Дори ежедневните превръзки са поне 7-8 вида – супер тънки, супер малки, за прашки и така нататък. Трябва ли да се носят ежедневни превръзки наистина всеки ден. Нашият съвет е по-скоро не, освен ако нямате някакво бяло течение или друг проблем, който го изисква. Нормално е по бельото на момичетата да има лека следа в дните, когато не е в цикъл. Тя обикновено е почти безцветна или леко жълтеникава, но това не трябва да ви притеснява и да бъдете с ежедневна превръзка нон-стоп. Колкото и да са тънки, памучни и деликатни, те все пак малко или много запарват, а е важно тялото и кожата да дишат, особено там долу. Така че просто се къпете и сменяте бельото си всеки ден и това е достатъчно.