Родители + гей деца = ВОЙНА (видео)

Днес ще си говорим за един по-особен спор между тийнейджъри и родители. Не когато се карате за оценки, за това в колко ще се приберете от купон или дали заслужавате нов телефон.

Момчетата и момичетата, които са с различна сексуална ориентация и са се престрашили да споделят с родителите си, че са гей, лесбийки или бисексуални имат много по-сложни и сериозни сблъсъци вкъщи отколкото скандалите за закъснения или неизвинени отсъствия.

Много от тях решават да избягат от вкъщи и дори правят опити за самоубийство, защото родителите им отказват да приемат, че детето им е различно. Тъжно, но факт. В дебелите книги, че дори и в интернет, пише, че родителите трябва да обичат децата си безусловно независимо дали са слаби или дебели, дали са отличници или не, дали ще влязат в университет и ще станат богат и известни…дали са хетеросексуални или харесват хора от същия пол.

Това е на теория, на практика все още голяма част от родителите не знаят как да реагират, когато чуят думите “Мамо, татко, аз съм гей.” По една или друга причина вече сте го обмислили и сте решили да се разкриете пред родителите си. И го правите. Но те не реагират кой знае колко добре. Какво да правите?

На първо време преди да предприемате драстични мерки като бягство от къщи например, трябва да оставите малко време на родителите си да осмислят новината. Може да се шокират и да спрат да ви говорят. Или пък да се правят, че нищо не е станало и да отказват повече да обсъждат с вас темата за сексуалността. Може да искат да ви заведат на психолог, да ви кажат в никакъв случай да не споделят това с другите роднини или приятели.

Каквато и да е първоначалната им реакция, не се отчайвайте. Намерете друг възрастен или приятел, с когото да говорите, докато те осъзнаят какво сте им казали. След това повдигнете темата отново. Разкажете колко ви е било трудно да се разкриете пред тях, колко много означава тяхната подкрепа и че много искате да останете близки с цялото си семейство. Кажете още, че вие сте същото дете и нищо не се е променило. Споделете как се чувствате, какво се случва в училище и с приятелите ви, колко много искате да сте спокойни и открити у дома, а не да се криете и да ги лъжете.

Понякога родителите дори да са достатъчно либерални и да приемат различните, се шокират от новината, защото се страхуват за безопасността на децата си. Кажете им, ако сте обект на тормоз или някой около вас ви тормози и заплашва. Това може да помогне на родителите ви да разберат, че наистина имате нужда от подкрепа и закрила. Друго притеснение разбира се е “какво ще кажат другите”. Синдромът да не се изложим пред съседите, чужденците и приятелите все още е много силен в България. Какво мислят другите за нас е определящо за самочувствието ни. Трудно е да се преборите с това, но колкото повече говорите с родителите си за чувствата си, толкова по-вероятно е те да започнат да мислят повече как да помогнат на детето си отколкото как изглеждат пред другите.

Много помага да гледате заедно филми на тази тематите и после да споделите кой как се чувства и какво е преживял. Има филми както с много положителни примери за отношенията родители гей-деца, например наскоро излезлия “Призови ме с твойто име” или сериалът Glee. Има и истории, които са в другата крайност като “Планината Броукбек”.

Слагаме ви и линк към сайта на нашите приятели от Сингъл Степ, които помагат на тийнейджъри точно в тези трудни моменти, когато трябва да преживеят заедно с родителите си моментът на разкриването и какво се случва след това.

Ресурси