Труден разговор с родители. КАК? (видео)

Как да кажа на нашите, че си имам гадже? Може би най-честото притеснение, което стига от вас до нас. Разбираемо. Ако гаджето ви е горе-долу на вашата възраст, от училище или от тренировките или някое друго извънкласно занимание – не би трябвало да има защо да го криете от родителите си.
Ако сте вече на 13-14 и си харесвате някой от училище и той също ви харесва и сте започнали да излизате заедно, няма причина да лъжете родителите си, че сте “на гости у една приятелка”. Просто кажете “Има едно момче (или момиче), което е много симпатично, и ние понякога след училище се разхождаме и в събота може да отидем на кино” или каквато е истината за нещата. Когато казвате истината, родителите ви ще ви имат повече доверие. А когато ви имат повече доверие, ще са по-спокойни за вас, ще ви дават по-голяма свобода и вие ще се чувствате по-добре.

Имате си гадже или някой, който потенциално може би ще ви стане гадже скоро, но…той е с 5 години по-голям, или пък е от друг град или почти не го познавате. Тогава вече родителите ви може да се притесняват и то с право. Ако имате връзка с някой, който не е на вашите години, много вероятно е той или тя да искат да правите неща, за които още не сте готови. Например секс. А вие още да не искате. Или да ви тормозят или да злоупотребяват с това, че сте по-малки. Това е съвсем реална заплаха и вашите родители я знаят и затова биха се противопоставили на подобна връзка. Така че ако все пак вие много много обичате този човек и сте сигурни, че искате да сте заедно, тогава трябва първо да обясните на родителите си, че няма да направите нещо, за което не сте готови и още по-добре по-големият ви партньор или партньорка да се запознаят с вашите и те да им го кажат. За връзките от разстояние или с някой почти непознат се отнася същото – просто родителите ви ще се притесняват, защото няма да познават момчето или момичето. Тогава трябва да обясните кой е, какъв е, откъде се познавате и т.н, за да имат представа с какъв човек си общувате, пишете, говорите по скайп.

Как да кажа на нашите, че нещо ме боли, сърби, притеснява, не ми е наред? Или не знам дали ми е наред или имам проблем?
Другата най-честа ситуация, в която искате нещо от нас е да ви излекуваме по интернет и да ви дадем медицинска консултация. Защото ви е срам да кажете на родителите си, че ‘там долу’ нещо не ви изглежда както трябва. Хора, повярвайте ни, няма родител, който да не иска да знае, ако детето му има здравословен проблем. Точно обратното, ще се притеснят още повече, когато разберат, че дълго време сте го крили от тях. Първо, много добре знаете, надявам се, че колкото по-рано се отиде на лекар и се хване, ако има нещо нередно, толкова по-бързо и лесно се лекува. Чакането и отлагането да си мине от само себе си, само влошава нещата. Както и друг път сме казвали – като ви заболи зъб, казвате на вашите и отивате на зъболекар, нали. Е абсолютно същото е ако ви пари като пишкате, или имате някакви пъпчици там долу, или някакво странно течение или каквото и да било друго. А! И много често лекарят ще ви каже, че не е нищо страшно и не е станала беля, ще ви успокои и ще ви обясни как да се грижите за вашето ‘там долу’. Ако пък има проблем – само лекар може да ви назначи най-правилното лечение за вас – не приятел, съсед или интернет.