ЗА и ПРОТИВ противозачатъчните (видео)

Защо трябва да слагам презерватив, като може тя да пие хапчета? Малка ли съм за противозачатъчни? Защо контрацептиви всеки ден, а не спешно хапче веднъж като се наложи?
Покрай темата за противозачатъчните има не малко въпроси и днес ще отговорим на част от тях.

Как работят хапчетата срещу забременяване?

Противозачатъчните таблетки съдържат изкуствени хормони, подобни на тези, които женското тяло произвежда. Тези хормони пречат на овулацията, т.е на яйчниците да отделят узряла и готова за оплождане яйцеклетка и едновременно с това предизвикват определени промени във влагалището и матката на жените, които затрудняват движението на сперматозоидите.

За да действа този вид контрацепция, хапчетата трябва да се пият всеки ден по едно и също време.

Как можеш да се купиш противозачатъчни?

Само с рецепта. Преди да избере този метод за предпазване от забременяване всяка жена и всяко момиче трябва да отиде на гинеколог, който да я прегледа и да й изпише най-подходящата за нея хормонална терапия.
Момичета, в никакъв случай недейте да използвате рецепта за противозачатъчни, която не е написана от лекар специално за вас. Т.е не може едно момиче да отиде на лекар и после всичките ѝ приятелки да си купуват хапчета с нейната рецепта.

Противозачатъчните са много надеждни – над 95% и за разлика от преди 20-30 години вече почти нямат странични ефекти. Но въпреки това си е лекарство, което съдържа хормони и само и единствено специалист гинеколог може да прецени дали е безопасно да го пиете или не.

Противозачатъчните хапчета са един от най-популярните методи за предпазване от забременяване и защото с тях цикълът на момичетата става много по-редовен и по-безболезнен. Понякога се препоръчва като терапия и на жени, които имат много болезнена менструация.

Казахме, че трябва да се пият всеки ден по едно и също време, но не се притеснявайте, ако закъснеете с няколко часа. Или пък ако го пиете вечер в 10, а сте много изморени и искате да си легнете по-рано. Не е нужно да навивате часовник, за да станете точно в определен час. Ако пропуснете да пиете хапчето повече от няколко дни обаче, трябва да прочетете листовката и да се консултирате с вашия лекар. И да използвате други методи за контрацепция, докато възстановите нормалния прием на хапчетата и те започнат да действат отново.

Дотук казахме само положителните неща за противозачатъчните. Но преди да решиш, че това е твоят начин да се пазиш от нежелана бременност, трябва да имаш предвид още няколко неща.
Първо, хапчетата не предпазват от сексуално предавани инфекции. Затова се препоръчват само на момичета и жени, които имат постоянен партньор и правят секс само и единствено с него, разбира се след като и те и той са се изследвали и знаят, че никой от тях няма да зарази другия с някаква болест.
Второ, колкото и фармацевтичните компании да инвестират в разработването на все по-безвредни и по-безвредни препарати, това все пак си е хормонална терапия. Т.е хапчетата разбъркват естествения ритъм на женското тяло. При това не еднократно, а с месеци и години. И тъй като всеки организъм е различен, никой не може да ти гарантира какво ще се случи с твоето тяло по време на приема им или след като ги спреш. Ако започнеш да пиеш противозачатъчни на 16, а искаш да имаш деца чак на 28, в никакъв случай не е добра идея 12 години да си на хормонална терапия.

Затова няма да се уморим да повтаряме, че в тийнейджърските години най-най-добрият начин да правите безопасен секс е с презерватив. Само така няма да се притеснявате от забременяване и сексуално предавани инфекции едновременно.

Ако искате да научите повече за различните видове контрацепция и не знаете къде да отидете на гинеколог, може да се консултирате със специалистите от Българска асоциация за семейно планиране.