Как да кажа на някого, че го харесвам?

Как да кажа на някого, че го харесвам?

Хората сме странни същества и това което работи при едни, не означава, че ще работи при други. Но пък си има и някои неща, които никога няма да се изтъркат.

Да харесвате някого може да бъде доста напрегнато изживяване.

Изпитвате симпатии към даден човек, но не знаете дали той или тя се чувства по същия начин. Стоите си в стаята, ходите си по улиците или дори по време на час си мечтаете за различни сценарии, в които споделяте чувствата си на любимия човек и се оказва, че са взаимни. Обаче, колкото и да си мечтаете, все не може да предприемете първата стъпка.

Всичко това е, защото се страхувате да не ви отхвърлят.

И защото нямате много опит с тези неща. Но както често сте чували, животът е кратък, за това ако имате силни чувства към някого, какво пък толкова – споделете ги, дори и да последва някоя неловка ситуацията. Това е нещо много хубаво, защо пък да не го кажем на глас?

Та така, кършите пръсти, чупки и стойки и се чудите КАК. Първо помислете дали е имало някакви сигнали между вас, дори и да не сте напълно сигурни какво означават те.

За щастие, всички ние изпращаме, волно или неволно, сигнали за нашето романтично привличане, които очевидно казват “харесвам те.”

Ето и някои от тях: навеждане един към друг, осъществяване на контакт с очите, накланяне на главата един към друг в разговор, скъсяване на дистанцията помежду ви, няма кръстосани ръце и крака, често усмихване, изчервяване, краката са насочени директно към теб, леки докосвания, заекване, неловки паузи мълчание и т.н.

Когато усетите, че тези неща се случват между вас, признанието, че харесвате дадения човек, може да не ви се стори чак толкова страшно.

Но имайте предвид кога ще изскочат тези думи от устата ви. Гледайте да не се случва пред много хора, все пак това е един специален момент за двама ви. По-подходящо е да поговорите за това по време на разходка или след някоя среща. Измислете начин, подходящ за двама ви, и просто кажете на човека в прав текст. Най-добре е първо да сте се посприятелили, поопознали, прекарали известно време заедно – било то само двамата или сред приятели. И гледайте да не му дойде изневиделица.

Опитайте се да не премисляте какво ще кажете.

Не е като да се обяснявате в любов, а просто признавате, че сте привлечени един към друг и се чудите дали и другата страна отговаря на същото. Доверете се на инстинкта си и небрежно кажете каквото имате да казвате, за да не добавяте чувството за някаква прекалена сериозност при положение, че все още не сте двойка. Става въпрос за това да позволите на този човек да разбере, че се радвате на неговата или нейна компания, а не че искате да прекарате остатъка от живота си заедно.

Тоест едно “Харесвам те и искам да прекарвам повече време с теб” е напълно достатъчно. Да, най-страшното, което можете да чуете е ‚Благодаря, много мило, но аз не те харесвам по този начин,‘ и така се оказва, че грешно сте интерпретирали неговите или нейните жестове, но пък какво? Поне знаете, че сте се опитали и няма да се чудите и вайкате какво е можело да се случи. Ако искате да останете приятели с човека, добавете: „Окей, разбирам. Нека тогава си останем само приятели, нали?!“

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg