Нямам самочувствие

Нямам самочувствие

“Не си харесвам краката, срамувам се да говоря с хората, непрекъснато ме е страх да не се изложа. Нямам никакво самочувствие.”

Ама какво ви става, бе хора, как може да ни пишете такива неща? Я се погледнете колко сте готини, нищо ви няма.

Наистина нищо ви няма, но напълно ви разбираме, когато кажете “не се харесвам, помогнете ми”.

И бързаме да те успокоим, че така сме устроени, че почти всички ние много повече се фокусираме върху дефектите си, отколкото върху положителните си качества.

Има даже един много известен експеримент, в който художник рисува хората по описание без да ги вижда. Първо те рисува така както ти се описваш. После някой, който се е запознал с теб преди 5 минути те описва на художника и той прави втори портрет. Е, познайте, на първите рисунки хората изглеждат много по-зле отколкото са в действителност и в сравнение с това, което виждат другите у тях.

Това, че ти си мислиш, че имаш много остра брадичка, изобщо не е първото и най-важно нещо, с което някой друг ще те запомни. И даже най-вероятно въобще няма да мисли, че брадичката ти е остра.

През пубертета

Друг много важен момент е, че през пубертета промените в тялото не се случват особено равномерно – телата, лицата, носовете, кожите ни се променят и това, че на 14 изглеждаш по един начин, не означава, че до 18 няма да се промениш. Или че ако в гимназията не си от най-красивите, по-късно в живота не може да изглеждаш добре.

Искате доказателство ли?

Бионсе, Тейлър Суифт, Еминем, Ед Шиирън и още много други известни личности са били супер зле в училище – никой не ги е харесвал, не са ги канили по купони и са били обект на ежедневни подигравки и обиди. А вижте ги днес как са сред най-известните и обожавани хора на света.

Как са го постигнали ли?

Просто са започнали да правят нещо, което им харесва. Както казва самият Ед Ширън в едно интервю “Изглеждах толкова нелепо в гимназията, че реших да се науча да свиря на китара, ако искам някога да си имам гадже.”

Това е първата и най-сигурна стъпка, която трябва да направиш и ти, за да се чувстваш добре, да се харесваш и да имаш самочувствие – Намери си хоби или занимание, което ти харесва и в което искаш да станеш добър!

Може да е свирене на музикален инструмент, може да е спорт, да се научиш да снимаш или да правиш видеа. Да миксираш песни. Да правиш бижута от сламки, да плетеш шапки, да правиш мъфини, да рисуваш комикси….възможностите са безкрайни. Така първо ще си запълваш времето с нещо приятно и ще мислиш по-малко за пъпките, късите си крака или острата брадичка. Второ – ще се запознаеш, на живо или най-малкото в интернет, с други момичета и момчета със сходни интереси. Ще си говорите кой колко е напреднал, какво ново е научил, ще имаш сродни души.

Ако избереш да се занимаваш със спорт, ще видиш, че дори веднага тренировките да не се отразяват на тялото ти, ще се отразят на настроението. Доказано е, че спортът и активността повишават хормоните в тялото ни, които ни карат да сме по-спокойни, щастливи и уверени. Тренировките са и чудесен начин да се запознаеш с твои връстници. На тенис корта никой няма да те гледа чак толкова колко ти е голям носът, а колко добър ти е бекхендът. Нали се сещаш?

Социални мрежи

Другото абсолютно доказано е, че дългото висене във фейсбук и инстаграм води до по-ниско самоучвствие. Защо? Защото гледаш как всички постват снимки от партита, какво са яли, какво са си купили, къде са пътували, какви подаръци са получили…И седиш вкъщи и се самосъжаляваш.

Така че, колкото по-малко гледаш чужди снимки и статуси онлайн, толкова повече време ще имаш да се фокусираш върху твоите си интереси и важните неща за теб.

Използвай времето пред компютъра или с телефона, за да научаваш нови неща – готварски рецепти в някой блог, уроци по китара в YouTube, канал за сръчности и как да си направиш чанта от стар пуловер…експериментирай, пробвай нови неща, пиши си с хора, които харесват това, което и ти и си говорете за общите страсти. И по-малко внимание на това кой какво червило си е купил.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg