Женските гърди

Женските гърди

Гърдите на момичетата са с най-различна форма и големина. Зърната също са с разнообразни размери и оцветяване. Даже много често двете гърди са различни по размер и форма. Което е съвсем нормално и няма от какво да се притеснявате. До около 20-годишна възраст разликата обикновено започва да намалява и може напълно да изчезне. Или пък не. Но това няма никакво значение. Често срещано, може никой освен вас да не го забележи, а и да го – е сладко.

Гърдите изглеждат по различен начин дори в рамките на един месеца. Всеки месец хормоните подготвят гърдите за бременност. Затова те стават малко по-големи, по-твърди или по-чувствителни като наближи менструацията. Като промените са много индивидуални – някои момичетата може изобщо да не ги усетят, а при други да са силно изразени. Дори болезнени. След края на менструалния цикъл гърдите възвръщат обичайния си размер и форма.

Може би най-големият въпрос – за големината на гърдите

Размерът и формата на гърдите се определят от гените. Каквото ти е заложено – това е. Може гърдите да се уголемяват или да стават по-малки при напълняване или отслабване. Размерът може да зависи от това кой ден от месеца е, както и да се влияе от противозачатъчните хапчета, ако пиеш такива.

Могат ли да се уголемят?

Не и без пластична операция. Няма доказателства, че физически упражнения могат да накарат гърдите да станат по-големи, и със сигурност няма доказателства, че различни кремове или спрейове могат да постигнат такъв ефект. Единствената възможност е пластичната хирургия – знаете – със силиконови инпланти изкуствено уголемяване на гърдите.

Момичета, обръщам се специално към вас.

Много от нас не харесват гърдите си. Предпочитат да са по-големи, по-малки или просто по някакъв начин по-различни. Големината или формата на гърдите няма нищо общо с тяхната чувствителност. Малките гърди са също толкова чувствителни, колкото и големите. А и момчетата харесват всякакви гърди. Вся-как-ви.

Пък и много големите гърди вървят със своите проблеми – тежки и неудобни са. Усеща се не само докато тичате или спортувате, ами след време и гърбът ви започва да се оплаква. С размерите на дрехите е по-сложно, ако сте по-слаби и имате много големи гърди. Май и по-бързо увисват с възрастта.

Важно е да се харесвате такива, каквито сте – това важи с пълна сила и за гърдите ви. Страхотни са.

Нормално ли е по гърдите да има косъмчета?

Да, съвсем естествено е. Почти всички момичета имат косъмчета по гърдите си – от съвсем светъл и нежен мъх до отделни косми в близост до зърното или между гърдите.  Ако искате да се отървете от някои отделни косми по гърдите, най-добре е с пинсета. Потопете пинсетата в малко спирт, за да я дезинфекцирате и отскубнете космите един по един. Може да намажете кожата си с памучен тампон спирт преди това, а след това с овлажняващ лосион.  Бръсненето и кола маската на тези чувствителни места не са добра идея. Може да изгори по-нежната кожа или да доведе до подкожно израстване на космите.

Грижете се за гърдите си

Като започнете да ходите на гинеколог – напомням – контролно поне веднъж годишно, поискайте докторът да прегледа гърдите ви за нередности. Включително и с видеозон или ехограф за кисти или други проблеми.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg