Мога ли да се заразя с COVID-19 по време на секс? (видео)

За няколко седмици стигнахме от „ходете на училище и си учете уроците“ до „стойте си вкъщи и пак си учете уроците.“ Но какво означава това за нашия интимен живот? И въпреки че повечето ученици са под карантина и вероятно не се виждат със своите любими, получаваме въпроси като „Може ли да се заразя от коронавирус по полов път?“

За коронавируса

Коронавирусът е свързан с остри диахтелни проблеми, тоест атакува белите дробове. Следователно, начинът по който може да се заразите е въздушно-капков – слюнките и сополите на заразен човек съдържат този вирус. Например ако някой заразен кихне или се изкашля близо до вас, друг начин за слюнкообмен са целувките – разбира се. Както здравните власти посочват, това е респираторен вирус, а не вирус, който се предава по полов път.

За секса

Сексът не се състои само от допир на интимните части. Сексът включва целувки и орална любов. Тоест, на въпроса може ли да се заразя от коронавирус по полов път – не, но ако вашия партньор е носител на вируса, съпътстващите целувки и обмен по един или друг начин на слюнки и сополи могат да ви заразят.

Тийнейджъри под карантина

Ако сте тийнейджър в сегашното положение, то вие вероятно си стоите вкъщи с вашето семейство, далеч от партньора си, който също е с неговото си семейство. Така че дори и да искате, най-вероятно няма подходящо време или място на което да се видите и да бъдете физически интимни. Но ако намерите такова място и време, то преди да решите да се видите трябва да сте напълно сигурни, че не сте били в контакт с някой заразен или че нямате симптоми.

За партньорите, които живеят заедно под карантина, не са имали контакт с хора със симптоми или доказани носители поне 2 седмици, спазват всички предпазни мерки и нямат симптоми – не, сексът не е опасен. Не за друго, а защото може би не са заразени.
Ако не сме на едно и също място

Интимността не се състои само във физическа близост. Да, кофти е че не можете да прегърнете любимия. Но пък сега е идеално време да се отдадете на по-голяма душевна интимност с партньора си. Чувайте се редовно, гледайте филм заедно, макар и разделени – да, в днешно време интернета прави чудеса. Ежедневието ви вероятно е доста еднообразно в момента, затова може да си говорите за бъдещи планове, когато всичко това приключи – къде искате да отидете, какво искате да правите.

Еротични съобщения

Един начин да поддържате сексуалната връзка от разстояние е чрез еротични съобщения. В това няма лошо, но тук искаме да припомним, че интернет не е винаги най-безопасното място. Повечето платформи за съобщения са свързани със социалните мрежи. Сдържайте се от
прекалено интимни съобщения и най-вече от изпращане на еротични снимки. Предпазни мерки са както това да сложиш презерватив, така и да бъдеш внимателен какво и на кого изпращаш от телефона си.

Тийнейджърите и техните хормони

Както многократно сме казвали, тийнейджърските години бележат сексуалното пробуждане. И докато в момента сексът за вас може да не е вариант, то може да се отдадете на себе опознаване – мастурбация, за да облекчите сексуалното напрежение. Както секс, така и мастурбация не са табу, нито пък нещо срамно и забранено. Имаме видеа по темата и за момчетата, и за момичетата.

И така, мийте си ръцете, посещавайте онлайн часовете си, чувайте приятелите си и останете здрави!

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg