Как да кажеш край?

Как да кажеш “край”

Днес ще си говорим за едно от по-трудните неща – как да се разделя с гаджето си. Ще се опитаме да ви дадем конкретни стъпки и реплики, които да ви помогнат в тази особена ситуация.

Решението е взето, ще се разделяте. Знаеш защо го правиш и какво точно искаш. Сега трябва и той или тя да разбере. Но как точно да стане? Важни са две неща – да избереш подходящото време и важният разговор да бъде честен, точен, мил и с уважение към чувствата на другия. Важно е също да знаеш какво ще кажеш, но и как ще го кажеш. Ето няколко примера как да подходиш към ситуацията, като разбира се трябва да ги модифицираш според случая:

Обади се на гаджето си и му кажи, че трябва да говорите за нещо важно. И е най-добре да се видите. Уговорете си среща.

Започни с това, което харесваш и цениш у него като човек. Например: “Отдавна сме заедно и ти си много важна за мен.” или “Ти си страхотен човек и аз много се радвам, че животът ни срещна.”
След това кажи какво според теб не е наред, т.е каква е причината да скъсате.
Например: “Още не съм готова за сериозно гадже.”
“Не мога да приема изневярата, колкото и да се опитвам.”
“Напоследък повече се караме отколкото да се забавляваме, когато сме заедно.”
“Просто не се чувствам добре да продължаваме заедно.”
“Има някой друг.”
„Трябва да се концентрирам в изпитите, които ми предстоят и не мога да имам гадже сега.“
Кажи, че искаш да се разделите. Просто така: “Искам да се разделим.” или “Искам да сме приятели, но не и гаджета.”
Кажи, че съжаляваш, ако другият се чувства наранен.
“Не искам да те наранявам.”
“Съжалявам, ако ти не искаш нещата да се развият по този начин.”
“Съжалявам, ако това те наранява.”
“Знам, че не е лесно да го чуеш.“
Кажи нещо мило и позитивно.
“Знам, че ще си добре.”
“Знай, че винаги ще останеш важна за мен.”
“Винаги ще съм благодарен, че бяхме заедно.”
“Сигурен съм, че има друго момче/момиче, който ще е супер щастлив да бъде с теб.”
Изслушай какво има да ти каже другият. Бъди търпелив и не се изненадвай, ако тя е тъжна, нещастна и разстроена от това, което си й казал.
Дай му време и пространство. Но и покажи внимание, като пратиш съобщение, за да го питаш как е и дали всичко е наред. Но без да прекаляваш с близостта, за да не остане с грешни впечатления.

Всичко е за добро
Колкото и да е банална поговорката, че това, което не ни убива, ни прави по-силни, тя е точно на място в темата за раздялата и как да се справим с нея. Всяка връзка, независимо дали кратка или по-дълга, има значение и ни прави с по-богат житейски опит и добавя смисъл към живота ни. Всяко събиране и разделяне с любим човек ни учи на нещо за себе си и другите и ни помага да разберем повече за това какво искаме от бъдещия си партньор. Учи ни как да ни е грижа за другите и какво е някой друг да го е грижа за теб. Това важи и за всяка раздяла. Не е лесно, но е важен урок, без който не можеш да пораснеш. И ако накрая и двамата запазите уважението към чувствата на другия, значи упражнението не е било напразно. И помни, че откровените разговори между двама души са едно от най-трудните неща в живота. Не само, когато си на 16. Винаги. Но в същото време са и едно от най, ама най-ценните!

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg