Мастурбацията или с други думи самозадоволяването

Почти всички го правят, но все още около него има куп заблуди и неясноти – „Може ли да ослепееш от мастурбация? Влияе ли върху това дали можеш да имаш деца? Как точно се прави? Най-много колко пъти е безопасно?”

Какво е мастурбацията?

Когато пипате и галите половите си органи, за да си доставите сексуално удоволствие. Обикновено това продължава докато се възбудите напълно и получите оргазъм. Самозадоволяването е един от най-лесните и безопасни видове секс. Така може да опознаете тялото си и да разберете какво ви харесва и какво не. И като му дойде времето, да покажете на партньора си какво ви харесва в леглото. И независимо какво сте чували, трябва да знаете, че няма нищо срамно или нездраво в мастурбацията!

Да разбием малко митове

Има много, ама много митове за мастурбацията. Но повярвайте ни – няма да ослепеете, нито пък да полудеете от мастурбиране! Никакви стомашни мъки няма да ви връхлетят, заради мастурбацията. И по никакъв начин не влияе на това дали ще можете да имате деца.

Няма нищо лошо и в сексуалните фантазии при мастурбиране. Може дори да си фантазирате за неща, които не бихте направили в реалността – и това е нормално!

Защо мастурбираме?

А знаете ли, че мастурбацията дори е полезна! Полезна е за физическото и сексуалното здраве, защото е безопасен начин да удовлетворите желанията си дори да нямате партньор. А ако имате, пак може да мастурбирате, за да освободите малко сексуално напрежение. Като цяло ще видите, че мастурбацията ще ви направи по-спокойни, по-концентрирани и по-щастливи!

При момичетата

Не, спокойно, няма да загубите девствеността си, ако мастурбирате. Това ще стане като правите секс за първи път. Вярно е, че може да разтеглите или разкъсате химена си с пръсти или някой предмет, но това може да стане и в други случаи, и въобще не означава, че вече не сте девствени.

Може ли да прекалите с мастурбацията?

Няма проблем, не се притеснявайте. Ако не се наранявате, няма краен брой. И разбира се, ако не ви пречи на училището, работата, срещи с приятели… Това вече би било прекалено. Много малко хора обаче имат такъв проблем. Ако се притеснявате, че мастурбирате твърде много, винаги може да се посъветвате с лекаря си или друго медицинско лице, на което имате доверие.

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg