На 16 и бременна

На 16 и бременна

България е номер 1 в европейската класация за бременност при момичета между 14 и 19 години, а едва 7% от сексуално активните 15-годишни момичета използват някакъв контрацепция.

Излишно е да казваме колко стресиращо е тийнейджърка да разбере, че е бременна или тийнейджър, че е забременил приятелката си. Без да са го искали. Но се случва. Очевидно у нас, за съжаление често. И трябва да се справим. Знайте че колкото и да е страшно, не сте сами в това и има хора, които ще бъдат до вас и ще ви помогнат.

Потърсете помощ от родителите си.

Да се справиш сам в подобна ситуация е невъзможно, особено когато си все още тийнейджър. Колкото и ужасяваща да е мисълта, трябва да кажете на родителите си. Може да решите дали първо да говорите с майка си или баща си, ако не искате да го направите и с двамата, но те трябва да знаят. Наясно сме със страховете ви от това как ще реагират. Не ги подценявайте. Да, вероятно първоначалната им реакция може да е всякаква, но все пак те са ваши родители и ви обичат и ще бъдат до вас. Колкото по-рано им кажете, толкова по-добре. Веднага даже!
Тестът за бременност е положителен. Незабавно отидете на гинеколог, за да потвърди вашата бременност, ще ви каже в коя седмица сте и какви опции имате. В редки случаи може да се окаже фалшива тревога. Но не разчитайте на това. Започнете да се подготвяте психически, че по-скоро потвърди.

Една от тези опции е да изберете да отгледате детето заедно с бащата или сама.

Разбира се това е решение, което трябва да обмислите много сериозно, както и да го обсъдите заедно с бащата на детето и с вашите родители. Деца сте все още, в училище сте и нямате работа. Цялата тази ситуация описва едно изключително трудно родителство. Животът ви ще е тотално различен от този на съучениците ви. И да – доста по-труден. Но ако имате подкрепата на родителите и човека до вас, и сте сигурни, че искате да го отгледате, не е невъзможно. Няма да бъде никак лесно пак да кажа, случвало се е преди, ще се случва и занапред, и от тази стресираща ситуация може да излезе нещо хубаво.

Ако решите, че не можете да отгледате това дете, то тогава имате две опции:

  • Аборт – това означава да прекратите вашата бременност. Абортът може да се случи само в определен стадий на бременността – до 12та седмица. Не се опитвайте вие да го изчислите. Само вашият лекар-гинеколог може да каже дали това е опция за вас или вече бременността е прекалено напреднала. Тъй като сте непълнолетна, тази процедура не може да се извърши без съгласието на вашите родители. В България тя е легална. Прави се в клиниките от специалисти акушеро-гинеколози. Не си и помисляй сама да се опиташ да прекратиш бременността! Опасно и може да пострадаш сериозно или дори да умреш! Отвари, физическо изтощаване във фитнеса или със закачалка за дрехи – да, лекари си ни разказвали какви ли не абсурди ситуации.
  • Съществува и опцията даване на детето за осиновяване. Решаваш, че не можете да осигурите нужните условия на това дете, че самите вие сте все още твърде малки и смятате, че е по-добре да дадете детето си на някое семейство, което е по-улегнало и е готово да отгледа дете. Имай предвид, че така не знаеш на какво обричаш един човешки живот. Домовете за деца, лишени от родителска грижа са едно от най-страшните и ужасни неща, които можеш да „подариш“ на детето си. Не се знае дали ще бъде осиновено изобщо. И кога. А животът в такава институция е толкова тежък и ощетяващ те за цял живот, че…

Важно е да обсъдиш всички варианти с бащата, ако е наоколо, и с вашите семейства. Не предприемай никакви мерки сама. Може и да е леля или дори учител, задължително говори с възрастен, на когото имаш доверие. Вземането на това решение не е лесно и не трябва да си сама! Във всички варианти, консултацията с лекар-гинеколог е задължителна. Никога не си мисли, че си сами в това. И решението е твое.

Много е важно да не се стига дотам. Ще си спестите толкова много неприятности! Как? Ами много е просто – презерватив всеки път, когато правите секс. Няма презерватив, няма секс.

Active-citizens-fund

*Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на текста се носи от Фондация “Лърн” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това съдържание отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
www.activecitizensfund.bg