ГЕЙ РАЗКРИВАНЕ! Как да говоря с близките си? (видео)

Отдавна не сме си говорили за хомосексуалността. Темата е мнооого голяма, а и момчетата и момичетата, които харесват хора от същия пол, имат огромна нужда от подкрепа и съвети. На тях им е много по-трудно в отношенията със семйството и приятелите, отколкото на хетеросексуланите. Затова днес ще им дадем няколко съвета как и на кого да споделят, че си гей или лесбийка.

Разкриването е много лично решение и трябва да си готов за него.

Как да се подготвиш?
Никога не можеш да си сигурен как ще реагират другите на новината. Родителите също. Може да сте супер близки и отворени един с друг, но това да им дойде съвсем неочаквано. А може и да са подозирали и вече да са приели нещата вътре в себе си и само да чакат твоето съобщение. Това, което можеш да направиш предварително, е да сондираш посоката с въпроси като “А ти какво смяташ за гей браковете?”, “Четох за една кампания в подкрепа на трансджендър хората и правото им да осиновяват деца”. Няма да е категорично точна преценка, но все пак ще ти даде някакви сламки, за които да се хванеш. Но дори майка ти и баща ти да имат приятели, които са гей и да ги приемат съвсем нормално, новината за собственото им дете може да им дойде доста шокиращо.

Дай им време
Дори реакцията в началото да е по-скоро негативна, отколкото подкрепяща, не се разочаровай и не изпадай в депресия. Ти си това, което си, не си “избрал” или “решил” да бъдеш гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър. Няма как да го промениш, независимо дали на другите това им харесва или не.
Но и не бързай да ги обвиняваш в хомофобия. Родителите ти може да приемат новината лошо, не заради техните лични убеждения, а защото се страхуват, че обществото ще те дискриминира или ще станеш жертва на хомофобски нападки.
Близките ти ще имат нужда от повече време да свикнат с промяната, отколкото ти. Дори да ти се иска веднага да тръгнеш по улиците за ръка с гаджето си и да показвате чувствата си открито, не очаквай от останалите да го приемат от раз и да се държат с вас естествено. Все пак ти си живял с тези чувства и съзнание много време преди да им кажеш, за тях това е новина, която трябва да им улегне.

И пак да ти кажем, че не е нужно да се справиш сам със ситуацията. Няма нищо срамно в това да потърсиш съвет или помощ. Сложили сме линк, на който може да намериш много подробна информация и лични истории на хора като теб за тяхното разкриване. А най-добре им пиши и се срещни лично с някои от тях, опитът им със сигурност ще ти вдъхне увереност и ще ти помогне при взимането на решения.

Моята история